Doorzoek volledige site
08 november 2013 | FREDERICK DAENEN

Praktische opleiding: Productie en verwerking van architectonisch beton

Op vrijdag 18 oktober 2013 was BVA te gast bij Verheyen Betonproducten in Arendonk voor praktische workshops in de reeks “Handen uit de Mouwen”. In deze workshops werd van dichtbij ervaren hoe elementen in architectonisch beton worden gemaakt en verhandeld. Praktische kennis dus die een beter inzicht moet geven in de eigenheden van de techniek en daardoor architecten helpt juister in te schatten hoe er mee om te gaan in ontwerp en werfcontrole.
Op vrijdag 18 oktober 2013 was BVA te gast bij Verheyen Betonproducten in Arendonk voor praktische workshops in de reeks “Handen uit de Mouwen”. In deze workshops werd van dichtbij ervaren hoe elementen in architectonisch beton worden gemaakt en verhandeld. Praktische kennis dus die een beter inzicht moet geven in de eigenheden van de techniek en daardoor architecten helpt juister in te schatten hoe er mee om te gaan in ontwerp en werfcontrole.
In een doorschuifsysteem van 4 modules kwamen verschillende aspecten van de productie en montage van elementen in architectonisch beton aan bod. Vertrekkende van reële werkhuistekeningen werd er gestart met het maken van de bekisting: afmeten, op maat zagen en samenvoegen van de houten elementen, afkitten van de voegen, zuiver maken van de bekisting, aanbrengen van de bekistingsolie …

Vervolgens werd de wapening gemaakt: afknippen van de netten, samenvoegen van de delen, plaatsen van de afstandhouders, aanpassen van de wapening aan uitsparingen, plaatsing in de bekisting, … Deze bekisting werd daarna gevuld met beton en tot slot werd ervaring opgedaan met verschillende afwerkingstechnieken zoals het zandstralen en het bijwerken van luchtbellen.

In de rand werd nuttige informatie gegeven over voor- en nadelen van de verschillende oppervlaktebehandelingen, over moeilijkheden in de uitvoering van bepaalde vormen en afmetingen en over de wijze waarop deze door de juiste detailleringen kunnen vermeden worden. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om een uniek systeem van dragende sandwichpanelen voor te stellen, een product dat alvast heel wat interesse opwekte bij de aanwezige architecten.

Fotografie: BVA

GERELATEERDE DOSSIERS