Doorzoek volledige site
19 december 2011

Rehau betonkernactivering dankzij PE-Xa kunststofbuizen

Betonkernactivering is een comfortabel en milieuvriendelijk koel- en/of verwarmingssysteem dat zijn toepassing voornamelijk in moderne administratieve en kantoorgebouwen vindt. Bij Rehau BKA worden met water gevulde PE-Xa kunststofbuizen in de vorm van gesloten verwarmings- en/of koelcircuits geïntegreerd in de betonmassa. De hoogtepositionering van de PE-Xa kunststofbuis gebeurt in functie van de voor elk project specifieke vereisten.
Betonkernactivering is een comfortabel en milieuvriendelijk koel- en/of verwarmingssysteem dat zijn toepassing voornamelijk in moderne administratieve en kantoorgebouwen vindt. Mede dankzij de hoge rendabiliteit is dit één van de meest actuele trends in de hedendaagse gebouwentechniek. Bij Rehau BKA worden met water gevulde PE-Xa kunststofbuizen in de vorm van gesloten verwarmings- en/of koelcircuits geïntegreerd in de betonmassa. De hoogtepositionering van de PE-Xa kunststofbuis gebeurt in functie van de voor elk project specifieke vereisten.
Wie tijdens de zomer, zeker in zuidelijke landen, historische gebouwen bezoekt, zal het aangename effect reeds aan de lijve ondervonden hebben: buiten is het onaangenaam warm, terwijl in het gebouw een comfortabele, koele temperatuur heerst. De verklaring hiervoor ligt in de enorme thermische opslagcapaciteit die in kerken, kastelen of burchten met hun vaak metersdikke muren aanwezig is.

Hetzelfde effect wordt in een moderne vorm toegepast bij BKA. Het feit dat zware bouwelementen in historische gebouwen vooral via straling warmte opnemen of afgeven wordt bereikt door buizen te voorzien in de massieve betondelen waarin verwarmd en/of gekoeld water circuleert. Hierdoor wordt, afhankelijk van de behoefte, warmte en/of koude aan de verschillende bouwelementen geleverd. Deze manier van werken geeft een gelijkaardig thermisch gedrag als de enorme opslagvolumes van massieve historische gebouwen.

Dergelijke actieve opslagsystemen vormen technisch gezien verrassend eenvoudige oplossingen. Het gelijkmatige en energiegunstige temperatuurniveau van het verwarmings- en/of koelwater laat bovendien toe dat BKA met alternatieve, milieuvriendelijke energiebronnen gecombineerd wordt. De toepassing van BKA met alternatieve energiebronnen vormt de basis van een klimatisatieconcept waarbij grote architecturale vrijheid hand in hand gaat met hoog comfort door de toepassing van een technische installatie die spaarzaam omspringt met natuurlijke rijkdommen.

Bij Rehau BKA worden met water gevulde PE-Xa kunststofbuizen in de vorm van gesloten verwarmings- en/of koelcircuits geïntegreerd in de betonmassa. De hoogtepositionering van de PE-Xa kunststofbuis gebeurt in functie van de voor elk project specifieke vereisten.
Voordelen van de REHAU-betonkernactivering:


-    hoge rendabiliteit
-    energie-efficiënt verwarmen en afkoelen
-    optimaal comfort
-    zachte koeling zonder tocht
-    geringe investerings- en bedrijfskosten
-    snel en eenvoudig in gebruik
-    verlaagd energiegebruik en dus verlaagde energiekosten


Vergelijking van de investeringskosten

In een door REHAU aangevraagde studie over betonkernactivering werden vijf systemen onderzocht voor de klimaatregeling van kantoor- en administratieve gebouwen. Uit de studie bleek dat voor de betonkernactivering met ondersteunende ventilatie de investering van ca. 300 EUR/m2 ongeveer 1/3 onder de prijs ligt van klassieke klimaatgeregelde of met koelplafonds uitgeruste gebouwen.
De Rehau systeemcomponenten

De Rehau Rautherm S buis, vervaardigd uit hoogwaardig RAU-VPE (PE-Xa), is drukbestendig en zuurstofdicht conform DIN 4726. De robuuste Rautherm S buis heeft haar nut al honderden malen bewezen bij gerealiseerde BKA projecten in de meest uiteenlopende werfomstandigheden.

De aansluiting van de koel- en/of verwarmingscircuits gebeurt ofwel met behulp van industriële verdelers ofwel in de vorm van een Tichelmann systeem.


De schuifhulsverbindingstechniek

De Rehau verbindingstechniek met behulp van schuifhulzen resulteert in een duurzame dichting van verbindingen zonder O-ring. Met deze eenvoudige en snel te gebruiken techniek zijn zelfs verbindingen mogelijk in beton of dekvloer. De uiteindelijke dichting kan visueel gecontroleerd worden. De planning en plaatsing met de Rehau schuifhulsverbindingstechniek verlopen sneller, makkelijker en veiliger.


Kwaliteitszorg

Op basis van meer dan 25 jaar ervaring, zowel in laboratoria als in de praktijk, en op basis van ontelbare tests en uitgebreide onderzoeken op kunststofbuizen vervaardigd uit polyethyleen dat vernet wordt onder hoge druk zijn de juiste parameters inzake temperatuur-, druk-, kerfslag-, en trekbestendigheid vastgelegd voor de Rehau Rautherm S PE-Xa buis.


GERELATEERDE DOSSIERS