Doorzoek volledige site
19 december 2011

Zes (onterechte?) vooroordelen over betonkernactivering

Betonkernactivering kent een stevige opmars in de utiliteitsbouw. Er bestaan echter nog heel wat vooroordelen over het systeem. Onterecht, vindt producent Airdeck. Airdeck nuanceert kort zes 'populaire' vooroordelen over betonkernactivering.

Betonkernactivering kent een stevige opmars in de utiliteitsbouw. Er bestaan echter nog heel wat vooroordelen over het systeem. Onterecht, vindt Airdeck, producent van betonkernactiveringssystemen. Airdeck nuanceert daarom kort zes 'populaire' vooroordelen over betonkernactivering.

Vooroordeel 1 : De koelcapaciteit van betonkernactivering volstaat niet in de utiliteitsbouw. Een additioneel koelplafond is nodig om de temperatuur laag te houden.

Betonkernactivering kan kantoren en verblijfsruimtes voldoende koelen. Een additioneel koelplafond verhoogt het prijskaartje alleen maar, zowel in de bouwfase als in de gebruiksfase. Het is wel zo dat nagalm via speciale plafondeilanden of baffels gecorrigeerd kan worden.

Vooroordeel 2: Betonkernactivering verhindert een flexibele kantoorindeling

Ook met betonkernactivering kan je de kantoorruimte flexibel indelen. Wie het juiste vloersysteem kiest, vermijdt kanalen onder het bouwkundig plafond. Zo kan je op het plafond eender waar systeemwanden aansluiten.

Vooroordeel 3: Betonkernactivering is duur

Betonkernactivering heeft een terugverdientijd van drie tot vijf jaar. Betonkernactivering betekent namelijk laag energieverbruik. Voor verwarming en koeling is er respectievelijk een temperatuur van 26° C en 19° C nodig. Dat is beduidend lager dan andere warmtetoepassingen zoals vloerverwarming of klimaatplafonds.


Betonkernactivering: lage koelcapaciteit, te duur, niet flexibel genoeg ...?


Vooroordeel 4: Betonkernactivering reageert traag op temperatuurschommelingen.

 

In een goed geïsoleerd gebouw blijft de temperatuur constant. Bovendien kunnen hoge temperatuurschommelingen via de ventilatie bijgestuurd worden.

Vooroordeel 5: Werknemers kunnen op kantoor geen ramen openen. Dat is een nadeel.

Betonkernactivering creëert een constante en aangename binnentemperatuur. Mensen hebben dan ook niet de behoefte om de binnentemperatuur via het raam te regelen.

Vooroordeel 6:De temperatuur kan niet per lokaal geregeld worden.

Via de ventilatie kan men de temperatuur voor ieder lokaal apart instellen.