Doorzoek volledige site
07 oktober 2013

Publiekswinnaar 2020 Challenge - KBC Nulenergiekantoor

In opdracht van KBC ontwikkelde goedefroo + goedefroo architecten een laag-energie bankkantoor in Gooik, dat vorig jaar werd opgeleverd en eind september de publieksprijs in de wacht sleepte op de 2020 Challenge. Studiebureau Ingenium leverde in dit project uitgebreide ondersteuning bij het maken van duurzame keuzes, waarbij onder meer werd gekozen voor een doorgedreven isolatie en drievoudige beglazing.

In opdracht van KBC ontwikkelde goedefroo + goedefroo architecten een laag-energie bankkantoor in Gooik, dat vorig jaar werd opgeleverd en eind september de publieksprijs in de wacht sleepte op de 2020 Challenge. Studiebureau Ingenium leverde in dit project uitgebreide ondersteuning bij het maken van duurzame keuzes, waarbij onder meer werd gekozen voor een doorgedreven isolatie en drievoudige beglazing. Intern ondersteund door comfort- en energiesimulaties stond Ingenium ook in voor het ontwerp van de technische installaties in het gebouw, waarbij dezelfde duurzaamheidsfilosofie werd doorgetrokken.

 

BEO-veld

Zowel het volume als concept zijn gericht op duurzaamheid op expliciete vraag van de opdrachtgever. Het kantoorgebouw is dan ook een actief gebouw dat wordt gekoeld en verwarmd via de betonmassa van het gebouw, met vloerverwarming en betonkernactivering toegepast als belangrijkste afgiftesysteem voor verwarming en koeling. De nodige koude en warmte wordt integraal opgewekt door Boorgat Energie Opslag in combinatie met een warmtepomp. De aansturing van de verlichting gebeurt volledig via aanwezigheidsdetectie, daglichtsturing en een fotovoltaïsche installatie op het dak.

 

   

 E-peil lager dan 1

Het bouwvolume is compact en eenvoudig, met een goed isolerende, luchtdichte bouwschil. Het bestaat uit twee zones: een vaste gesloten kern en een volledig vrij indeelbare open kantoorzone van 15 x 15m. Hoewel de ambitie van KBC bij het realiseren van dit voorbeeld gebouw erg hoog lag, overtrof het resultaat de gestelde verwachtingen. Het uiteindelijke E-peil voor het bankkantoor bedraagt niet meer dan 1, wat dit kantoorgebouw in de praktijk tot een nulenergie-bankkantoor maakt. Door het uitgepuurde architecturale ontwerp, in combinatie met een verstandige modulaire inplanting van de technische installaties, kan de indeling van het gebouw ook op elk ogenblik eenvoudig worden aangepast aan wijzigende gebruikswensen.

 

   

 

Voor de kantoorzone werd er gebruik gemaakt van Bubbledeck. Er werden PVC luchtballen ingegoten in de betonplaat zodat deze lichter wordt zonder sterkte te verliezen. Hierdoor kunnen grotere overspanningen gemaakt worden en wordt beton uitgespaard.