Doorzoek volledige site
08 juni 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

SIKA renoveert balkons Residentie Jordaens in Genk

Residentie Jordaens is een appartementsgebouw van 1978 met zes verdiepingen waaraan momenteel een totaalrenovatie wordt uitgevoerd. Dit betekent dat de gevel en terrassen volledig vernieuwd worden. De oude pleister werd van de gevel afgeschuurd waarna het slechte beton hersteld werd en een nieuwe pleisterlaag werd aangebracht. De terrassen werden uitgebroken tot op het beton om daarna een nieuwe chape, waterdichting en kwarts aan te brengen. De oude balustrades werden vervangen door glasplaten met een zeefdruk. Het project wordt uitgevoerd door Renotec en opgevolgd door Architectenbureau VP.

Als waterdichtingssysteem werd gekozen voor Sikafloor Decothane Clearglaze Quartz. Wanneer de chape voldoende droog is wordt er een Sika Bonding Primer toegepast waarop twee lagen Sikafloor-405 met Sika Reemat aangebracht worden. De waterdichting wordt tot in het klokputje geplaatst, zodat er geen lekken aan dit detail kunnen ontstaan. Omdat dit een metalen ondergrond is dient er gebruik gemaakt te worden van de Sika Zinkfosfaat Primer. Het geheel wordt afgewerkt met een mengsel van Sika kwartskorrels en Sikafloor-406. Om het onderhoud van de kwarts te vergemakkelijken wordt een toplaag met Sikafloor-416 aangebracht die tevens de kwartskorrels verzegelt.

 

Afwatering

De randen van de goot en de balkonboord worden verstevigd met een schluterprofiel om te voorkomen dat de kwarts op de randen kapot gelopen wordt. Om een goede afwatering te bekomen aan de balkonboorden wordt een Sika waterlijstprofiel A15 aan de voorzijde gelijmd met Sikaflex-11FC+. Om alles waterdicht af te sluiten zullen de vezelmat en de waterdichting tot op het waterlijstprofiel geplaatst worden. De waterlijstprofielen worden later in dezelfde kleur als de pleister geschilderd met Sikagard Monolastex. Aan de achtergevel hebben we te maken met doorlopende terrassen met enkele uitzetvoegen. Om de zettingen op te vangen is er gebruik gemaakt van Sika Reemat Flexitape Heavy.