Doorzoek volledige site
Dossier

BIM

Laat uw BIM-proces certificeren door echte kenners

Laat uw BIM-proces certificeren door echte kenners

18-06-2021 BIM of Building Information Modelling is intussen een veelgebruikte werkmethodiek in de bouwsector. Maar hoe weet je of een bepaalde partij deze nodige kennis heeft? En hoe toon je op onafhankelijke manier aan dat je als bouwonderneming, architect, ingenieursbureau of andere partij zelf over deze kennis beschikt? Door een onafhankelijke BIM-certificering krijg je een objectieve beoordeling van jouw BIM-kennis. Bimproof is de eerste onafhankelijke BIM-certificering in België en wordt gevalideerd door Vinçotte, het grootste Belgische keurings- en certificatiebedrijf.

Aannemer MBG trok waardevolle BIM-lessen uit bouw AZ Sint-Maarten

Aannemer MBG trok waardevolle BIM-lessen uit bouw AZ Sint-Maarten

31-05-2021 En of AZ Sint-Maarten een bijzonder project was! Ook MBG droeg letterlijk en figuurlijk zijn steentje bij aan het eerste grote BIM-project in België. Een belangrijke mijlpaal voor de Antwerpse aannemer, die instond voor de ruwbouw, de binnenafwerking, de buiteninfrastructuur en de werfcoördinatie. “We hebben de smaak te pakken en trachten nu al onze Design & Build-projecten uit te voeren in BIM”, zegt Ronald Baan, Methods Manager bij MBG.

Efficiënte BIM-exploitatie dankzij AR-app en digitale kluis

Efficiënte BIM-exploitatie dankzij AR-app en digitale kluis

31-05-2021 In tijden van digitale transitie en ‘big data’ is het beheer van (zorg)gebouwen complexer dan ooit. Gelukkig schiet BIM-pionier Ingenium gebouweigenaars, facility managers en gebruikers te hulp via de introductie van twee handige tools: een augmented reality-app waarmee ze comfort- en technische problemen snel en efficiënt kunnen oplossen en een ‘digitale kluis’ die het beheer van as-builtdossiers een stuk eenvoudiger en overzichtelijker maakt. Projectmanager bij Ingenium Niels Vercaemst geeft tekst en uitleg.

“Ook in exploitatie werpt BIM elke dag zijn vruchten af”

“Ook in exploitatie werpt BIM elke dag zijn vruchten af”

31-05-2021 BIM is anno 2021 goed en wel ingeburgerd in het bouwwezen, maar tien à vijftien jaar geleden was dat nog een verre, irreële droom. Het project dat in België de weg bereidde, is AZ Sint-Maarten in Mechelen, dat op 15 oktober 2018 de deuren opende. Ruim tweeënhalf jaar na datum haalt technisch directeur Jan Claesen herinneringen op aan de pioniersjaren en legt hij ons uit hoe BIM ook bij de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis zijn nut bewijst: “Het is nu al duidelijk dat we het leergeld van weleer ruimschoots zullen terugverdienen.”

BIM gebouwplanning: GEZE breidt zijn portfolio uit met waya by BIMsystems

BIM gebouwplanning: GEZE breidt zijn portfolio uit met waya by BIMsystems

11-05-2021 BIM (Building Information Modelling) is een van de meest innovatieve digitaliseringsthema’s in de bouwsector. GEZE, de specialist voor moderne deur-, raam- en veiligheidstechniek biedt gebruikers niet alleen BIM-inhoud, maar ook op maat gemaakt advies en diensten. Het internationale bedrijf maakt gebruik van diverse tools en platformen om planningsprocessen te ondersteunen. De producent uit Leonberg breidt zijn offerte uit met de tool waya by BIMsystems. 

Waarom iedereen bimt bij Jansen

Waarom iedereen bimt bij Jansen

28-04-2021 Het fenomeen BIM staat intussen in het woordenboek van quasi elke bouwprofessional. In vette letters, zelfs. Want dankzij het virtuele BIM model is informatie ten allen tijde toegankelijk voor collega’s, bouwheren en (onder)aannemers… en verloopt de samenwerking tussen bouwpartners efficiënt. Maar bouwen is ook voelen en ervaren hoe het er op de reële werf aan toe gaat. Daarom mixt Jansen virtuele expertise met praktijkervaring: terwijl er op de meeste plekken een Berlijnse muur staat tussen het BIM-team en het projectteam, geeft Jansen iedereen een BIM-opleiding.

3D-scans vereenvoudigen kwaliteitscontrole op de bouwwerf

3D-scans vereenvoudigen kwaliteitscontrole op de bouwwerf

30-03-2021 Nieuwbouwprojecten vertrekken steeds vaker vanuit een BIM-model. Om tijdens het bouwproces snel en eenvoudig te controleren of er conform het model wordt gebouwd, voert NX2 3D-scans uit die toelaten in realtime te vergelijken met de originele CAD-ontwerpen. “Met behulp van de software FARO® BuiltIT Construction stellen we alle afwijkingen vast en kan het model en/of het bouwproces bijgestuurd worden waar nodig”, aldus Nic Kerkhof, zaakvoerder van NX2 BV.

Sebastiaan Leenknegt (Metriek): “Overstap naar Archicad was head first dive”

Sebastiaan Leenknegt (Metriek): “Overstap naar Archicad was head first dive”

02-03-2021 Het is inmiddels zo’n jaar geleden dat Metriek, een studio voor zowel architectuur als engineering die vooral focust op particuliere (renovatie)projecten, openbare ruimte en kunstwerken voor die openbare ruimte, begon te ontwerpen met Building Information Modeling (BIM)-software. De implementatie van Archicad, het BIM-programma waarvoor Metriek koos, gebeurde in tegenstelling tot bij veel andere ontwerpbureaus niet geleidelijk aan. “Onze overstap naar werken met Archicad was a head first dive, maar ik zou iedereen aanraden het zo aan te pakken”, vertelt Sebastien Leenknegt.

252 resultaten gevonden