Doorzoek volledige site
Dossier

BIM

Frisse onderwijsarchitectuur voor Noord-Limburgse jeugd

Frisse onderwijsarchitectuur voor Noord-Limburgse jeugd

14-01-2021 De WICO-scholengroep in Pelt voerde in de aanloop naar dit schooljaar een grondige reorganisatie door. Via de realisatie van een fraai nieuwbouwvolume vormde ze de site van het Sint-Hubertuscollege om tot een Juniorcampus voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Dankzij het strakke, hedendaagse ontwerp van Q-BUS Architectenbureau heeft het gebouw een eigen identiteit, al zijn er ook enkele leuke architecturale knipogen naar de bestaande onderwijsinfrastructuur in verwerkt. Bovendien is het project een absoluut schoolvoorbeeld op het vlak van BIM.

SCAN to BIM als vertrekpunt voor vernieuwing kantoorgebouw in Brusselse Noordwijk

SCAN to BIM als vertrekpunt voor vernieuwing kantoorgebouw in Brusselse Noordwijk

03-12-2020 In het hart van de Brusselse Noordwijk transformeert ontwikkelaar Banimmo het verouderde kantoorgebouw North Plaza 9 tot een duurzame en flexibele werkplek. De grondige renovatie ging gepaard met het volledig strippen van het gebouw, op de betonconstructie en enkele gevels na. Een accuraat beeld van de bestaande situatie was dan ook primordiaal voor het nieuwe ontwerp. N2  Kwadraat bracht de volledige 20.000 m2 van het gestripte gebouw op amper vier dagen in beeld via 3D-laserscanning. De SCAN to BIM-specialist werkte de puntenwolk uit tot een BIM-model van de as built-situatie, waarop de ontwerpers konden verder bouwen voor de nieuwe invulling.

Dirk Driesmans (Q-BUS): "Hoe groter een project, hoe interessanter en soms noodzakelijker BIM wordt om de zaken vlot te laten verlopen"

Dirk Driesmans (Q-BUS): "Hoe groter een project, hoe interessanter en soms noodzakelijker BIM wordt om de zaken vlot te laten verlopen"

25-11-2020 In het whitebook dat architectura.be en Redactiebureau Palindroom hebben gelanceerd over communicatie van en naar architecten, werd ook gepolst naar de rol die BIM speelt in de interne een externe communicatie én naar de BIM-software die ze gebruiken. Dat leverde heel verrassende resultaten op. Zo bleken er enorme regionale verschillen te bestaan wat de keuze van BIM-software betreft. Dirk Driesmans van Q-BUS Architectenbureau was een van de eersten in Limburg om BIM integraal toe te passen. "De winst van BIM zit volgens mij in 'professionalisering', waardoor we met ons team complexe en grotere opdrachten aankunnen", stelt hij.  

Welke BIM-software gebruiken architecten?

Welke BIM-software gebruiken architecten?

25-11-2020 BIM of Building Information Modeling heeft de voorbije jaren een steile opmars gekend. Dat wordt bevestigd door de enquête die Redactiebureau Palindroom afnam bij 174 Nederlandstalige architecten. Terwijl vier jaar geleden slechts 18% van de architecten ervaring had met BIM, is dat in 2020 bijna verdrievoudigd tot 50%. Een van de moeilijkste aspecten als je van start wil gaan met BIM is de keuze van de software. Er is immers heel wat BIM-software op de markt. Elk programma heeft eigen voor- en nadelen. In veel bureaus worden dan ook meerdere oplossingen gecombineerd. Uit onze enquête bleek alvast dat er ook grote regionale verschillen bestaan in het gebruik van BIM-software. 

Ruben Van de Walle: “Er bestaat geen slechte BIM-software”

Ruben Van de Walle: “Er bestaat geen slechte BIM-software”

22-10-2020 In de whitepaper die architectura.be en Redactiebureau Palindroom hebben uitgebracht over communicatie van en naar architecten, werd ook gepolst naar de rol die BIM speelt in de interne een externe communicatie én naar de BIM-software die ze gebruiken. Dat leverde heel verrassende resultaten op. Zo bleken er enorme regionale verschillen te bestaan wat de keuze van BIM-software betreft. In de whitepaper laat Ruben Van de Walle van Studio V2 zijn licht schijnen op deze resultaten. 

Gert Van Ginneken (VG Architecten) over Archicad:  “Na een demosessie hier op kantoor, was onze keuze snel gemaakt”

Gert Van Ginneken (VG Architecten) over Archicad: “Na een demosessie hier op kantoor, was onze keuze snel gemaakt”

05-10-2020 In de reeks ‘BIMmers aan het woord’ geeft KUBUS architecten(bureaus) die in een recent of verder verleden de overstap naar Building Information Modeling, kortweg BIM, maakten, via een webinar een podium om te duiden hoe die nieuwe manier van ontwerpen hun leven veranderd heeft. Recent was het aan Gert Van Ginneken van VG Architecten. Zijn ervaringen met BIM zijn nog relatief pril, want hij maakte gebruik van de coronalockdown om de sprong naar Archicad te wagen. “Na een drie uur durende demosessie van verdeler KUBUS hier bij ons op kantoor, was de keuze voor Archicad snel gemaakt”, klinkt het.

241 resultaten gevonden