Doorzoek volledige site
11 december 2010 | TIM JANSSENS

Fidias Awards 2010 (2): PRoF-ontwerp van BURO Interior en Boeckx & partners

In dit tweede artikel over de Fidias Awards, het Gala van de Gouden Schoen voor interieurarchitecten zeg maar, bekijken we het ontwerp van een totaal nieuw concept voor de patiëntenkamer, uitgewerkt door het PRoF-consortium. De kamer is een ontwerp van BURO Interior en Boeckx & partners en kreeg een eervolle vermelding van de jury.
In dit tweede artikel over de Fidias Awards, het Gala van de Gouden Schoen voor interieurarchitecten zeg maar, bekijken we het ontwerp van een totaal nieuw concept voor de patiëntenkamer, uitgewerkt door het PRoF-consortium. De kamer is een ontwerp van BURO Interior en Boeckx & partners en kreeg een eervolle vermelding van de jury.

PRoF staat voor Patient Room of the Future. Het is een consortium van meer dan dertig Vlaamse partners uit de zorgsector, het academische milieu, de interieurdesignwereld en de productienijverheid. Zij ontwikkelden samen een totaal nieuw concept voor de patiëntenkamer, waarbij ze de patiënt en zijn omgeving centraal stelden en erg veel aandacht besteedden aan de zorgomgeving. Dit deden ze onder andere door de nadruk te leggen op comfort en huiselijkheid.
Gezien de unieke vereniging van deze meer dan dertig partners, waarbij tonnen expertise, techniciteit en professionalisme worden samengebracht, heeft het project Europese ambities.Het PRoF-consortium ontwikkelde een totaal nieuw concept voor een patiëntenkamer. Hierbij stellen ze de patiënt en z'n omgeving centraal.“Het idee ontstond toen diverse fabrikanten beseften dat hun afzonderlijke innovaties voor de zorgsector niet alleen versterkend, maar ook wel eens beperkend zouden kunnen werken,” vertelt Jan Van Hecke, coördinator van het PRoF-programma. Hij wordt hierin bijgestaan door Vincent Haelvoet: “Voor de bouwheer is het vandaag zeer moeilijk om de verschillende elementen binnen een zorgkamer op elkaar te gaan afstemmen omdat men altijd te maken heeft met verschillende leveranciers. Dit is volgens mij de kern en de sterkte van het PRoF-project, dat men verschillende partijen rond tafel gaat plaatsen en de verschillende disciplines op elkaar gaat afstemmen.”
Het uiteindelijke concept kwam er na een intensief vooronderzoek naar de behoeften en wensen van de medische wereld en z’n patiënten. In het kader van een ziekenhuisopname worden immers steeds meer specifieke eisen gesteld aan de medische omgeving, en ook willen vooral de patiënten meer privacy, autonomie en keuzevrijheid. Heel belangrijk daarbij is ook dat de infrastructuur afgesteld is op het aangename en discrete bezoek van naasten en verwanten. Naast dit alles gaat het er voor het ziekenhuispersoneel vaak erg hectisch aan toe, dit omdat men alles zo snel en efficiënt mogelijk wil laten verlopen. Door het tekort aan verplegend personeel krijgt men nu in verhouding ook veel meer patiënten over de vloer.Bekijk hier het officiële voorstellingsfilmpje van het PRoF-project (duur: 11 min 38)PRoF speelde in op al deze gegevens en stelde de patiënt en zijn omgeving centraal, dit met het oog op duurzaamheid, functionaliteit, gebruiksgemak en hedendaags design.
Verschillende partijen werden zaten rond tafel om samen een concept uit te denken. Na interactie en integratie van de expertise van de verschillende stakeholdergroepen kwam het tot een finaal ontwerp, waarvan het eerste prototype momenteel te bekijken is bij Boone International in Poperinge. 
 
BURO Interior, de interieurafdeling van BURO II & ARCHI+I, stond uiteindelijk samen met Boeckx & partners in voor het geïntegreerde ontwerp en de materiaalbepaling van de kamer. “Wij proberen mee te denken met de gebruikers om zo tot een functioneel en mooi resultaat te komen,” licht Hugo Van Leuven van Buro Interior toe.
Hun werk werd bekroond met een eervolle vermelding op de Fidias-awards.BURO Interior en Boeckx & partners ontwikkelden samen het uiteindelijke ontwerp en werden hiervoor bekroond met een eervolle vermelding op de Fidias-awards voor interieurarchitectuur