Doorzoek volledige site
18 mei 2012 | LIESBETH VERHULST

Xella levert SILKA- en YTONG-bouwstenen aan de 'Zorgwoning van de Toekomst'

In Heusden-Zolder wordt tegen augustus 2013 De ‘Zorgwoning van de Toekomst’ opgetrokken, een nieuw project van Living Tomorrow. Voor de ruwbouw van de ‘Zorgwoning van de Toekomst' koos het architectenteam van Frank Beliën SILKA- en YTONG-bouwmaterialen van Xella omwille van hun duurzame, thermische en akoestische eigenschappen.

In Heusden-Zolder wordt tegen augustus 2013 De ‘Zorgwoning van de Toekomst’ opgetrokken, een nieuw project van Living Tomorrow. Voor de ruwbouw van de ‘Zorgwoning van de Toekomst’ en het daaraan verbonden ‘Living Lab’, een real life omgeving waar de nieuwste innovaties die gericht zijn op zorgkwaliteit worden uitgetest, koos het architectenteam van Frank Beliën SILKA- en YTONG-bouwmaterialen van Xella omwille van hun duurzame, thermische en akoestische eigenschappen. Beide bouwmaterialen dragen het DUBO certificaat van duurzame en milieuvriendelijke bouwproducten.De dragende muren van de twee afzonderlijke gedeeltes van het complex worden opgetrokken met SILKA-elementen. De voordelen van deze grootformaat kalkzandsteenblokken liggen volgens Xella bij de snelle verwerking, hun groot draagvermogen, hun akoestische isolatie en thermische inertie. De buitenmuren worden aangevuld met 6 cm Eurowall-isolatie (Recticel) om de gebouwschil de nodige isolatiewaarde te geven.

De niet-dragende scheidingsmuren worden uitgevoerd in YTONG verdiepingshoge panelen. De binnenmuren die de verschillende wooneenheden van de gangen scheiden, zijn opgebouwd met SILKA-elementen aangevuld met voorzetwanden van YTONG verdiepingshoge panelen.

De SILKA buitenmuren rusten op een YTONG kimlaag. De YTONG-kimblok moet zorgen voor een goede EPB-waarde voor vloer- en dakaansluitingen zonder koudebruggen. Xella benadrukt dat de YTONG-klimblokken zowel thermisch isolerend, dragend als gehydrofobeerd zijn, wat opname van vocht bemoeilijkt en dus isolatieverlies uitsluit.


Luchtfoto werf in februari 2012


Door het gebruik YTONG- en SILKA-bouwmaterialen wil Xella een aangenaam binnenklimaat in het complex creëren. De thermische inertie van de materialen garandeert volgens Xella een ideale temperatuur in de woning, zowel in de zomer als in de winter.