Doorzoek volledige site
26 september 2012

Zehnder verwarmt uitbreiding Stedelijk Ziekenhuis Roeselare met designradiatoren en plafondstralingspanelen

In 2011 werd het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare uitgebreid met een nieuwe vleugel van ruim 11.000 m2, ontworpen door Boeckx Architecture & Engineering. Zehnder leverde een groot aantal designradiatoren en plafondstralingspanelen voor deze nieuwbouw, en dat binnen een erg strakke timing.
In 2011 werd het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare uitgebreid met een nieuwe vleugel van ruim 11.000 m2, ontworpen door Boeckx Architecture & Engineering. Zehnder leverde een groot aantal designradiatoren en plafondstralingspanelen voor deze nieuwbouw, en dat binnen een erg strakke timing.


Zehnder leverde zo'n driehonderd designradiatoren en plafondstralingspanelen voor de uitbreiding van het SZ Roeselare


Het Stedelijk Ziekenhuis Roeselare is een middelgroot ziekenhuis met 330 bedden, dat behoort tot de verzorgingsinstellingen van het OCMW Roeselare. Dit gespecialiseerde regionale ziekenhuis biedt kwaliteitsgeneeskunde tegen sociale prijzen. In 2011 werd het ziekenhuis uitgebreid met een nieuwe vleugel voor onder meer pediatrie, revalidatie, psychiatrie en chirurgie. Zehnder leverde een 300-tal designradiatoren en plafondstralingspanelen voor deze nieuwbouw. Doordat bij het project meerdere campussen geïntegreerd werden, was de deadline erg strak. “Dat was een van de belangrijkste uitdagingen in het project en vergde een enorme flexibiliteit en motivatie van alle aannemers en leveranciers,” zegt Herman Annaert, facilitair directeur van het Ziekenhuis Roeselare.

Hygiëne en comfort

Een ziekenhuis moet niet alleen een uiterst hygiënische plaats zijn maar tegelijk een huiselijke en rustgevende ‘healing environment’. “De gekozen designradiatoren in onze patiëntenkamers en gangen zijn zeer praktisch in onderhoud en eenvoudig stofvrij te houden, in de kleedkamers en liftsassen laten de plafondstralingspanelen makkelijk intensief onderhoud toe,” aldus Herman Annaert. “En hun aangename warmte draagt bij tot het comfort van onze patiënten, bezoekers en medewerkers.”


De plafondstralingspanelen van Zehnder zorgen voor een aangename warmte


Volgens precieze technische eisen

Naast de eisen rond hygiëne en warmteafgifte stonden er ook technische eisen als plaatdikte en manier van coaten in het lastenboek. “De Zehnder toestellen beantwoordden volledig aan de gevraagde kwaliteit. Als studiebureau schrijven we regelmatig producten van Zehnder voor. Ze hebben bij ons een goede naam,” zegt ingenieur Jan Vos, projectleider van Studieburo De Klerck. “Nuttig is ook dat van de Zehnder producten uitgebreide technische documentatie beschikbaar is. En hun vertegenwoordiger komt regelmatig langs om ons op de hoogte te houden van nieuwigheden.”

Exclusief maatwerk

Natuurlijk dienen radiatoren niet alleen functioneel maar ook mooi te zijn. “De designradiatoren van Zehnder voldeden ook aan de esthetische eisen die we stelden voor de nieuwbouw. En het zijn veilige toestellen,” zegt ingenieur-architect Albaan Tas, vennoot/gedelegeerd bestuurder van Boeckx Architecture & Engineering. “Bij een project als in het Stedelijk Ziekenhuis Roeselare is het altijd puzzelen met de beschikbare ruimte. De handdoekdrogers van Zehnder passen perfect in de compacte sanitaire cellen van de patiëntenkamers.” Daar was dan ook exclusief maatwerk voor nodig. “Onze filosofie luidt: niets is onmogelijk,” verduidelijkt product manager Dominique Casteleyn van Zehnder. “Normaal is een handdoekdroger minimaal 40 cm breed, maar speciaal voor het Stedelijk Ziekenhuis Roeselare hebben we een 30 cm brede uitvoering ontwikkeld. Zehnder is dé specialist voor maatwerk in functie van de bestaande structuur van het gebouw.”


Voor dit project ontwikkelde Zehnder speciaal een handdoekenradiator met een breedte van slchts 30 centimeter


Race tegen de tijd

Er verstreek amper één kalenderjaar tussen de eerste spadesteek en de opening van de eerste verpleegkundige afdeling. “De strakke deadline vergde een enorme flexibiliteit en motivatie van alle aannemers en leveranciers,” zegt Herman Annaert. Dat het productieproces van Zehnder erop gericht is om snel en flexibel te leveren, ondervond vooral de installateur op de werf. “Om snel te kunnen installeren werd de montage grondig voorbereid in modelkamers,” aldus Nicky Swaels, projectleider bij installatiebedrijf Vandewalle. “Zehnder legde de nodige flexibiliteit aan de dag en garandeerde ons snelle leveringstermijnen. Als we een technische vraag hadden, kregen we ook steeds vlug antwoord.”

GERELATEERDE DOSSIERS