Doorzoek volledige site
04 oktober 2012 | TIM JANSSENS

Vloeren als onderdeel van de 'healing environment'

Fabrikanten die producten aanleveren voor zorginstellingen staan deze dagen dikwijls voor een tweeledige uitdaging. Niet alleen moeten hun ontwikkelingen per definitie voldoen aan de strenge normen inzake veiligheid en hygiëne, maar moeten ze ook nog eens een positieve bijdrage leveren aan de esthetische uitstraling en de leefbaarheid van de specifieke zorgomgeving. In het Cure & Care-magazine Careflash bleek dat Forbo Flooring Systems dit met zijn duurzame linoleum-, textiel- en projectvinylvloeren perfect onder de knie heeft.
Fabrikanten die producten aanleveren voor zorginstellingen staan deze dagen dikwijls voor een tweeledige uitdaging. Niet alleen moeten hun ontwikkelingen per definitie voldoen aan de strenge normen inzake veiligheid en hygiëne, maar moeten ze ook nog eens een positieve bijdrage leveren aan de esthetische uitstraling en de leefbaarheid van de specifieke zorgomgeving. In het Cure & Care-magazine Careflash bleek dat Forbo Flooring Systems dit met zijn duurzame linoleum-, textiel- en projectvinylvloeren perfect onder de knie heeft. 


Marktleider

Forbo Flooring Systems maakt deel uit van de Zwitserse Forbo Group, de wereldleider in vloer-, lijm- en transportsystemen die inmiddels in vijftig landen actief is. Forbo Flooring Systems is zelf wereldmarktleider op het vlak van linoleumvloeren. Het heeft een marktaandeel van meer dan zestig procent en bezit elf fabrieken en afdelingen in zes landen. Functionaliteit, duurzaamheid en esthetiek zijn de drie kwaliteiten die Forbo Flooring Systems in zijn producten tracht de vereenzelvigen. “Met onze ontwikkelingen willen we bijdragen aan een betere leefomgeving, zowel in diverse zorginstellingen als in andere publieke of private gebouwen. Innovatie staat centraal in onze manier van werken. Zo ontwikkelen we momenteel een nieuwe toplaag voor onze linoleumvloeren om ze nog vuil-, kras- en vlekbestendiger te maken. We proberen onze producten en productieprocessen ook voortdurend te verbeteren, zodat Forbo-vloeren niet enkel mooi en gebruiksvriendelijk, maar ook nog eens bijzonder duurzaam zijn,” aldus Luc Meyts van Forbo Flooring Systems.Een Forbo-vloer in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.


 
Creating better environments

Die 'duurzaamheid' is iets waar Forbo Flooring Systems al jaren fors in investeert. De onderneming kijkt op dit vlak verder dan haar neus lang is en probeert de ecologische voetafdruk van haar producten te reduceren met behulp van een field-to-field-aanpak. “Dit duurzaamheidsstreven impliceert drie zaken,” licht Luc Meyts toe. “In eerste instantie werkt Forbo Flooring Systems sinds jaar en dag met uiterst natuurlijke grondstoffen. Forbo is ontsproten uit de in 1928 opgerichte Continentale Linoleum Union. We hebben dus tonnen ervaring met het produceren van linoleumvloeren en kunnen deze expertise ook inzetten bij de productie van onze textiel- en projectvinylvloeren. Linoleum is een van de meest gelabelde producten ter wereld (British Allergy Foundation-label, Cradle-to-Cradle-label, VIBE-label, enz.). Onze Marmoleum-vloeren hebben een erg kleine impact op het milieu omdat ze op het eind van hun bestaan eenvoudig verwerkt kunnen worden tot grondstoffen voor een nieuwe kringloop.
Voorts trachten we onze impact op het milieu te beperken door de productieprocessen in onze fabrieken permanent te analyseren en te optimaliseren. Onze machines worden aangedreven met groene stroom, en bovendien recycleren we 84 procent van ons afval. Tot slot hebben we veel aandacht voor de levensduur van onze producten. Linoleum gaat zeer lang mee (soms meer dan vijftig jaar) en wordt in feite enkel vervangen omdat het gedemodeerd is. We zijn dus al op de goede weg, maar toch streven we er nog naar om onze impact op de omgeving tegen 2015 met vijfentwintig procent verminderen.”

Forbo in de zorgsector

 
Een van de sectoren waar Forbo Flooring Systems zich het meest op oriënteert, is de zorgsector. Het kan immers alle vloeren leveren die zorginstellingen als ziekenhuizen, rusthuizen en psychiatrische afdelingen nodig hebben. Zowel algemene  als geleidende, akoestische en antislipvloeren behoren tot het gamma van Forbo. Door vloeren te ontwikkelen die aan alle normen voldoen én een esthetische meerwaarde bieden, wil het een bijdrage leveren aan de creatie van de 'healing environment' die een zorginstelling steeds meer moet zijn. “Binnen de zorgsector is men er de laatste jaren van overtuigd geraakt dat de kleuren en de motieven in een kamer een gunstig effect kunnen hebben op het welzijn van de patiënt. Vloeren worden dus steeds meer gekozen op basis van de sfeer in een bepaalde ruimte. We hebben dan ook een zestienkoppige designafdeling die zich voortdurend bezighoudt met het ontwerpen van vloeren met intrigerende patronen, tinten en kleurschakeringen. Hier gaat ook steeds een grondige studie van de diverse zorgomgevingen aan vooraf. Daarnaast zijn onze vloeren vlekresistent, slijtvast en zeer hygiënisch. Linoleum heeft van nature uit antibacteriële kwaliteiten en is makkelijk te reinigen. In zorginstellingen, waar dagelijks honderden patiënten over de vloer komen, is dit toch niet onbelangrijk,” besluit Meyts.
 


Noot: dit artikel verscheen eerder al in het Cure & Care-magazine Careflash. Ook geïnteresseerd om dit magazine over de zorgsector te ontvangen? Via onderstaande link verneem je hoe je je daarop kan abonneren.