Doorzoek volledige site
29 september 2014 | JOHANNES VAN CAUWENBERGHE

Bouwmeesterdebat: Directeur VAi Christoph Grafe

V.l.n.r.: Rob Cuyvers (decaan UHasselt), Leo Van Broeck (architect bij Bogdan & Van Broeck) en Tom Avermaete (hoogleraar TU Delft), Christoph Grafe (directeur VAi).

De Avond van de Architectuur van het VAi stond dit jaar in het teken van het bouwmeesterdebat. Christoph Grafe, directeur van het VAi en dus ook organisator van de avond, ligt de insteek van de avond toe. “We weten dat het debat hier niet mee ten einde is maar we weten ook dat het instituut Vlaams Bouwmeester een spil is in de Vlaamse architectuurcultuur."

Het bouwmeesterdebat vond plaats op 18 september in deSingel. In plaats van een debat hoorden we bij Architectura.be eerder een lofrede. Nochtans was een debat wel de insteek. Vier statements werden aan een panel voorgelegd. Zo sprak Piet Van Cauwenberghe namens NAV en BVA en Lode Waes, CEO van projectontwikkelaar Vanhaerents, namens de projectontwikkelaars. Nadien werden er vanuit een panel vragen gesteld. Dit panel bestond uit Christoph Grafe (directeur VAi en hoofdredacteur van het Architectuurboek), Rob Cuyvers (decaan UHasselt), Leo Van Broeck (architect bij Bogdan & Van Broeck) en Tom Avermaete (hoogleraar TU Delft). Tijdens het debat werden ook SMS’jes uit het publiek op een scherm geprojecteerd, waarvan de moderator enkele aan het panel voorlegde.

 

Iedere architectenvereniging heeft nu een standpunt ingenomen, iedere architectuurcriticus ook

Christoph Grafe omschrijft het debat als “een poging om stemmen aan het woord te laten die nog niet eerder veel gezegd hebben.” Hij lichtte het achteraf voor onze camera toe. “Iedere architectenvereniging heeft nu een standpunt ingenomen, iedere architectuurcriticus ook. Wij wilden toch de iets andere stemmen laten horen. De promotor, de lokale bouwheer, en we vinden het ook belangrijk dat het zogenaamde architecturale middenveld (d.w.z. de beroepsverenigingen) voor het eerst één standpunt ingenomen hebben.”

“We weten dat het debat hier niet mee ten einde is maar dat het zeker verder zal gaan. Maar we weten ook dat het instituut Vlaams Bouwmeester een spil is in de bijzondere architectuurcultuur in Vlaanderen op dit moment en dat we dat zeker moeten vasthouden.”