Doorzoek volledige site
07 juli 2010 | HP

Dossier Gemeenschapscentra: een dorpshuis in Loker

In onze reeks rond de Vlaamse Gemeenschapscentra belichten we vandaag het opvallende gemeentecentrum in het West-Vlaamse Loker, een ontwerp van het Amsterdamse Koehler Architects.

In onze reeks rond de Vlaamse Gemeenschapscentra belichten we vandaag het opvallende gemeentecentrum in het West-Vlaamse Loker, een ontwerp van het Amsterdamse Koehler Architects.

Gemeenschapscentrum Loker, Marc Koehler Architects, Heuvelland.

Een buitenlands architectenbureau bouwt in een agrarisch Vlaams dorp

Loker is een kleine deelgemeente van het West-Vlaamse Heuvelland, zonder noemenswaardige culturele of architecturale bagage. Het rurale karakter overheerst de omgeving, met landbouwbedrijven die her en der verspreid staan in het heuvellandschap. De gemeente Heuvelland engageert zich om in elk van zijn acht fusiegemeenten een gemeenschapscentrum te bouwen, weliswaar van bescheiden omvang en perfect op maat van de lokale verenigingen. Toen Loker aan de beurt was, deed het gemeentebestuur een beroep op de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Het Nederlandse Marc Koehler Architects kwam als winnaar uit de bus met een ontwerp voor een vederlicht gebouw, een brede, gevouwen overkapping met gevels van glas.



Een ‘dorpshuis’ voor het lokale verenigingsleven

De gemeente Heuvelland hanteerde bij de planning van het nieuwe gemeenschapscentrum een visie die diametraal stond tegenover die van Heist-op-den-Berg, die in onze vorige aflevering aan bod kwam. In plaats van een theatertechnisch hoogstaand cultuurcentrum met regionale uitstraling, koos zij voor een eerder bescheiden centrum op maat van de gemeente. Een ‘dorpshuis’ als het ware. Omdat de gemeente van mening is dat het landschap deel uitmaakt van hun “regionale identiteit”, drongen ze in de briefing voor de Open Oproep aan op authenticiteit en op samenhang met de sobere heropbouwarchitectuur die eigen is aan de streek, zonder daarom in te boeten aan vooruitstrevendheid.


schets van het dak


Het winnende ontwerp is een uitstekend voorbeeld geworden van hoe duurzaam hergebruik aanleiding geeft tot een kostenefficiënt, hedendaags ontwerp. Het nieuwe gemeenschapscentrum diende gebouwd te worden op een perceel waar nu nog een schooltje staat dat als kinderdagverblijf dienst doet.  Marc Koehler Architects ontwierp een gebouw met een opvallende gevouwen overkapping en gevels van glas. Een deel van het bestaande schoolgebouw op het perceel werd hierbij behouden. Met een zaal voor 200 mensen, keuken en sanitair, aparte vergaderlokalen, bergruimte voor 15 verenigingen en een repetitielokaal voor muziekgroepen, ondersteunt het gebouw het lokale verenigingsleven maximaal. De verschillende ruimtes kunnen worden afgesloten en apart gebruikt of bijgevoegd worden bij het collectief van de zaal. Door verschillende toegangen en circuits te voorzien, kunnen twee tot drie verenigingen tegelijk terecht in het gemeenschapscentrum.



Binnen en buiten zijn in het ontwerp fluïde, een hoek van het dak overspant ook een buitenplein. Vergaderlokalen, bergruimte en sanitair vormen een paviljoen onder het gemeenschappelijke dak. Ze kunnen afgesloten worden en apart gebruikt, of opengeschoven worden bij het collectief van de zaal. Dankzij verschillende toegangen en aparte circuits kunnen twee tot drie groepen tegelijkertijd onderdak vinden. Het dak zal met zijn grafisch geprononceerde lijnen het beeld van het nieuwe centrum bepalen.

 

Projectgegevens:
Open Oproep 1609
Bouwheer: Gemeentebestuur Heuvelland
Ontwerp: Marc Koehler Architects uit Amsterdam
Budget: 500.000 euro
Status ontwerp klaar
 
In het ‘Dossier Gemeenschapscentra’ worden diverse voorbeelden toegelicht. In de komende weken brengen  we u op Vlaamsearchtectuur.be een vervolgreeks waarin telkens één project uit dit dossier zal belicht worden.