Doorzoek volledige site
01 december 2020

Nieuwe brandwet onder de loep. Hoe zit het met gevelisolatie?

Illustratie | STO

Begin 2021 zullen nieuwe normen inzake brandveiligheid van het gevelsysteem van kracht gaan. De actuele regelgeving houdt onvoldoende rekening met het risico op brandvoortplanting via het gevelsysteem. Het nieuwe Koninklijk Besluit zal een derde situatie toevoegen aan de bestaande wetgeving inzake brandveiligheid.

Hieronder beschrijven we kort de 3 situaties:

  1. Brandoverslag via het oppervlak van de gevelbekleding.
  2. Brandoverslag tussen 2 compartimenten. In- en uitwendige brandoverslag tussen 2 bouwlagen.
  3. Nieuw: brandoverslag over / via het gevelisolatiesysteem door toedoen van de brandbare onderdelen zoals gevelisolatie.

 

Brandgedrag isolatiematerialen

ls er verkeerde isolatiematerialen worden gebruikt, kan dit desastreuse gevolgen hebben als er brand ontstaat. Brandbare materialen voeden vuur en verspreiden het. Minerale wol is onbrandbaar en geleidt ook geen warmte. Daarom is het uiterst geschikt als gevelisolatie voor hoogbouw en publieke gebouwen.

 

Speel op veilig met StoTherm Mineral

StoTherm Mineral is een duurzaam buitengevelisolatiesysteem met isolatieplaten van minerale wol geschikt om op bijna alle ondergronden aan te brengen. Met isolatieplaten van minerale wol combineer je hoge thermische prestaties, brandveiligheid en geveldesign. StoTherm Mineral voldoet aan de toekomstige Belgische normen op gebied van brandveiligheid (brandklasse A2-s1,d0 ). Bovendien is het systeem ATG gecertifieerd.

 

Hou nu al rekening met de nieuwe norm in uw gevelontwerp

De brandveiligheid van de gevel is onderdeel van het volledig brandveilig ontwerp. Als architect houdt u nu al best rekening met de toekomstige normen. Dankzij de Sto BIM-module kan men snel en slim de nieuwe brandveiligheidsnormen verwerken in het gevelontwerp.

Neem geen risico’s en laat u adviseren door een expert! Als expert op gebied van gevelisolatiesystemen is het de taak van Sto om alle mogelijke risico’s uit te schakelen. Daarom deelt Sto graag zijn kennis met u in deze materie. Neem contact op met het Technical Service Center van Sto en werk de risico’s al vanaf de ontwerpfase weg.