Doorzoek volledige site
Dossier

BREEAM

Hootsmans architectuurbureau, ARCH & TECO, Bureau Bas Smets en Ingenium mogen nieuwe gevangenis in Antwerpen ontwerpen

Hootsmans architectuurbureau, ARCH & TECO, Bureau Bas Smets en Ingenium mogen nieuwe gevangenis in Antwerpen ontwerpen

19-08-2021 De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, heeft het consortium Hortus Conclusus aangesteld voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de nieuwe gevangenis in Antwerpen. Hootsmans architectuurbureau, ARCH & TECO, Bureau Bas Smets en Ingenium staan in voor het ontwerp, Jan De Nul, EEG en Envisan voor de bouw en sanering, en Jan De Nul, EEG en Facilicom Facility Solutions voor het onderhoud. De ambitie van het winnende project is om het leven in de gevangenis zoveel mogelijk overeen te laten komen met de ‘normaliteit’ van het leven in de buitenwereld, om zo een betere kans te hebben op een succesvolle herintegratie. Hiervoor is een nieuwe gevangenistypologie ontwikkeld, die inspeelt op de wens voor een humane detentie. De nieuwe gevangenis wordt gerealiseerd tegen 2025 naast het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp, dichtbij het justitiepaleis. 

Quatuor van Jaspers-Eyers Architects : vier torens, één geheel

Quatuor van Jaspers-Eyers Architects : vier torens, één geheel

01-07-2021 Aan de rand van de Brusselse Noordwijk, waar het zakendistrict van onze hoofdstad overvloeit in het historisch centrum, wordt deze dagen de laatste hand gelegd aan Quatuor, een grootschalige ontwikkeling met circa 60.000 m² kantoorruimte, een ruime ondergrondse parking, enkele commerciële functies en een publiek toegankelijke binnentuin. Het imposante complex omvat vier torenvolumes met verschillende hoogtes (vijf tot achttien verdiepingen), die via een transparante sokkel verenigd worden tot één vloeiend, elegant geheel. De verregaande ambities op het vlak van duurzaamheid resulteerden in een BREEAM Outstanding-ontwerp van Jaspers-Eyers Architects en een minimale ecologische footprint. Nu de opleverdatum in zicht komt, is het hoog tijd om dit prestigeproject grondig onder de loep te nemen!  

BREEAM, LEED, WELL …: handleidingen voor een meetbare duurzaamheid

BREEAM, LEED, WELL …: handleidingen voor een meetbare duurzaamheid

27-05-2021 Bijna twintig jaar geleden ontmoette architect Hubert Bijnens een jong studiebureau dat zich toespitste op speciale technieken, in het kader van de ontwikkeling van ‘De Lieteberg’ in Zutendaal – een van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen en toen al een project met respect voor de natuurlijke omgeving en duurzaamheid (nog voor de term geboren was). Binnen de wereld van het meetbaar maken van duurzaamheid en verantwoorde adviesverlening rond ecologie en toekomstgericht denken over de levenskost van gebouwen is Encon intussen een belangrijke speler geworden, zowel in België als daarbuiten. Het gebruikt hiervoor de gekende certificatiemiddelen van BREEAM, LEED, WELL enzovoort. In opdracht van architraaf interviewde Hubert Bijnens businessunitmanager Steve Van den Brandt over deze vooruitstrevende certificaten, die het begrip 'duurzaamheid' tastbaar moeten maken.

Silver Tower: het nieuwe paradepaardje van de Brusselse Noordwijk

Silver Tower: het nieuwe paradepaardje van de Brusselse Noordwijk

20-01-2021 Er was een tijd dat het niet zo fijn toeven was in de Brusselse Noordwijk, maar dat is gelukkig al even geleden. Beetje bij beetje wordt de groezelige stationsbuurt van weleer omgetoverd tot een dynamisch stadsdeel waar wonen en werken naadloos in elkaar overvloeien. Met dank aan allerlei vooruitstrevende nieuwbouwprojecten, waarvan de Silver Tower de meest recente telg is. Als nieuwe uitvalsbasis van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en de dienst Fiscaliteit biedt dit rijzige kantoorgebouw plaats aan tweeduizend werknemers. Atelier d’Architecture de Genval en Accarain-Bouillot Architectes Associés ontwierpen de Silver Tower als een beglaasde ellips van 28 meter breed, 69 meter lang en 137 meter hoog.

Elegant woon-werkcomplex geeft Wetstraat nieuw elan

Elegant woon-werkcomplex geeft Wetstraat nieuw elan

18-01-2021 Vier rijen verkeersdrukte geprangd tussen hoge kantoorgebouwen: de huidige aanblik van de Wetstraat is niet meteen het meest charmante plaatje in het hart van onze hoofdstad. De plannen om de omgeving grondig te vernieuwen slepen al een tijdje aan, maar met de realisatie van het langverwachte Copernicus-project (LD2 Architecture) in de Europese Wijk is de teerling eindelijk geworpen. De rijzige kantoortoren heeft een subtiele aanblik en leunt aan tegen een stijlvol appartementsgebouw met twaalf wooneenheden en een daktuin. Dankzij de beperkte footprint van Copernicus kan er ook een groene esplanade worden aangelegd en zal de bedrijvigste boulevard van Brussel eindelijk extra ademruimte krijgen.

Quartz (POLO Architects): duurzaam kantoorgebouw met twee gezichten

Quartz (POLO Architects): duurzaam kantoorgebouw met twee gezichten

14-01-2021 De Europese wijk in Brussel is met Quartz een nieuw kantoorgebouw rijker. Het ontwerp van POLO Architects, waarin beton en glas de boventoon voeren, getuigt van een nadrukkelijke focus op duurzaamheid. Het gebouw kreeg dan ook een BREEAM Excellent-certificaat. Quartz, de nieuwe thuisbasis van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA), heeft twee gezichten: het karakterverschil van de omliggende straten en de oriëntatie van de gevels bepaalden het design van de façades.

99 resultaten gevonden