Doorzoek volledige site
23 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Nieuwe brug is grootste bouwproject in Washington D.C. ooit

© DDOT
© DDOT

In Washington DC wordt er tegen 2021 een nieuwe brug gebouwd. Het is het grootste bouwproject ooit in de Amerikaanse hoofdstad, met een prijskaartje van 411 miljoen dollar.

De brug moet de Frederick Douglass Memorial Bridge, over de rivier Anacostia, vervangen. Die is 68 jaar oud en aan vervanging toe: elk jaar rijden er immers 70.000 voertuigen over de brug. De dikke stalen balken hebben immers te lijden onder corrosie, en onderhoud bracht geen soelaas meer. In de Verenigde Staten is de gemiddelde brug 43 jaar oud, terwijl een brug gemiddeld 50 jaar kan blijven staan alvorens die vervangen moet worden. Heel wat van de 600.000 bruggen in de VS naderen dus hun levenseinde, of zijn die termijn in theorie al gepasseerd.

De nieuwe, bredere brug wordt parallel aan de oude brug gebouwd. 

 

Zes rijvakken

Het nieuwe bouwwerk zal bestaan uit zes rijvakken, voetpaden aan de rivierszijden en een verbeterd stormbekken. Drie grote bogen sieren het ontwerp van de brug. Die staan symbool voor de geschiedenis van de stad. Onder de brug, aan de overs, is ook nog een promenade en pier voor voetgangers voorzien.

Het consortium South Capitol Bridge Builders mag het project leiden, bestaande uit hoofdontwerper AECOM, Archer Western Construction en Granite Construction. Hun ontwerp haalde het in een architectuurwedstrijd in 2014.

 

'Veiligere en sterkere stad'

"We zetten een enorme stap in het verbeteren van de infrastructuur in Washington DC. We maken er een veiligere en sterkere stad van", zegt burgemeester Muriel Bowser. "Dit project creëert jobs voor de inwoners van de stad, en zorgt bovendien voor een iconische toegangspoort tussen Anacostia en downtown DC." "Wanneer dit project af is, zal het een magnifieke constructie zijn, en een passend eerbetoon aan een opmerkelijke Amerikaanse held", zo verwijst ze naar Frederick Douglass, die in de 19de eeuw aan het hoofd stond van de beweging die slavernij wilde afschaffen.

De eerste werkzaamheden voor de nieuwe brug beginnen in 2018.

GERELATEERDE DOSSIERS