Doorzoek volledige site
21 augustus 2020 | STEF PENNEMANS

Vandersanden als hoofdsponsor van The Maggie Shelter: “Onze toekomst zijn de kinderen en daar staat dit project voor”

Jean-Pierre Wuytack, de ceo van de steenfabriek Vandersanden (links) en Benjamin Denef en Matthias Mattelaer van DMOA (rechts).

Vandersanden is de hoofdsponsor van het Maggie Shelter-project van DMOA Architecten. De circulariteit van de shelters sprak Vandersanden al aan, maar het bedrijf werd nog enthousiaster van het sociale engagement. CEO van Vandersanden, Pierre Wuytack vertelt er alles over in de podcast van architectura.be.

In 2018 won DMOA Architecten de Belgian Building Award voor Social Engagement met hun Maggie Shelters. Vandersanden lonkte ook naar de prijs met een ecologische baksteenstrip, maar greep ernaast. De ontgoocheling was groot, maar de nasmaak was niet bitter. DMOA kwam kort daarna namelijk hun project voorstellen bij Vandersanden om aan sponsoring te geraken en dat was meteen een match, vertelt Wuytack. “Duurzaamheid is de essentie van ons bestaan in ons bedrijf. DMOA zijn architecten met zingeving, visie en duurzaam. Dat klikte dus meteen. Het Maggie Shelter-project kaderde volledig in onze maatschappelijke doelstellingen, dus dacht ik: Wij gaan u helpen.”

 

Investeren in kinderen

De eerste twee Maggie Shelters werden neergepoot in Kameroen. Vandersanden financierde er één en de andere sponsor was ook snel rond. “We hebben het eerste project gesponsord, maar ook de twee volgende in Noord-Irak en in Kenya. Elk jaar opnieuw moest DMOA zoeken naar sponsors om het rond te krijgen. Ik geloof dat die Maggie Shelters, niet alleen een ecologisch project, maar ook een ontwikkelingsproject zijn omdat het staat voor opvang voor kinderen, scholen, bibliotheken, slaapplaatsen enzovoort. De toekomst van onze maatschappij en van alle ontwikkelingslanden is onderwijs en dat begint bij kinderen. Het is die sociale doelstelling waar Maggie voor staat. Vandaar hebben we dus keer op keer gesponsord.”

 

Ijdele sponsors

Sponsoring vinden was voor DMOA een probleembeginsel. “Ik ben ondernemer en DMOA zijn architecten en denkers. In mijn netwerk ken ik ondernemers waar een ziel en sociaal bewustzijn inzit. Ik gebruikte daarom mijn netwerk om meer sponsoring te vinden,” vertelt Wuytack. Dat kwam goed uit voor DMOA, want het bedrijf kwam nog geld tekort voor de Maggie Shelters in Noord-Irak. Dankzij de netwerkronde bij o.a. steenbakkers en werkgroepen in Limburg had DMOA opeens zelfs geld over voor een derde project. Vandersandens aanpak hielp dus.

Het ronselen van sponsoring van Vandersanden is gebaseerd op hoe het er in de Verenigde Staten aan toe gaat. “Liefdadigheid is daar vooral gebaseerd op donatie omdat er geen sociaal zekerheidssysteem is. Daar worden ondernemers uitgenodigd op evenementen waar je je project dan voorstelt. Dan zien de ondernemers je project en zien ze wie er nog is en op het einde ga je met de schaal rond. De ene wil dan niet voor de ander onderdoen. Die ijdelheid kan je gebruiken als middel om sponsoring binnen te rijgen. Dat concept kan op korte tijd 50.000 tot 100.000 euro binnenbrengen,” zegt Wuytack.

 

Circulariteit als kers op de taart

Wuytack was laaiend enthousiast over het Maggie-project en dat had meerdere redenen. Ondanks dat de Maggie Shelters circulair zijn, was dat niet het uitgangspunt van het project. “Het uitgangspunt is dat er wordt gewerkt met lokale materialen en dat het door lokale mensen gebouwd kan worden. In alle ontwikkelingslanden zijn arbeidskrachten en materialen zat, maar er is geen geld. Het Maggie-concept maakt daar gebruik van. Dat is ook circulair omdat je die lokale materialen benut. Maar het echt circulaire is pas als je ze na afbraak terug een tweede leven kan geven. Maar dat was niet de basis om in Maggie te geloven. Wel een vervolgverhaal. Het ging vooral over het sociale ontwikkelingsverhaal. De trigger was de verzameling aan permanente gebouwen, scholen en toekomst voor kinderen.  Het Maggie-project is nu een van de gestructureerde fondsen waar we jaarlijks met plezier met de Vandersanden-familie aan willen verder bouwen.”