Doorzoek volledige site
19 oktober 2021 | WOUTER POLSPOEL

Eerste steen gelegd van grootste circulaire kantoorgebouw van België

Illustratie | 51N4E - Jaspers-Eyers - l'AUC
Illustratie | 51N4E - Jaspers-Eyers - l'AUC
Illustratie | 51N4E - Jaspers-Eyers - l'AUC
Illustratie | 51N4E - Jaspers-Eyers - l'AUC
Illustratie | 51N4E - Jaspers-Eyers - l'AUC
Illustratie | 51N4E - Jaspers-Eyers - l'AUC
De circulatiekernen van de oude torens, die behouden blijven. Illustratie | Wouter Polspoel

Vlaams minister-president en minister van onder meer Facilitair Management Jan Jambon legde op donderdag 7 oktober de symbolische eerste steen van het Marie-Elisabeth Belpairegebouw, tot dan enkel gekend onder de projectnaam Kantoor2023. Het gebouw wordt de toekomstige werkplek van 4.750 Vlaamse ambtenaren in Brussel en is daarmee het grootste circulaire kantoorgebouw van ons land. Circulair, want het Marie-Elisabeth Belpairegebouw vervangt de bekende torens WTC I en II, maar het ontwerp van 51N4EJaspers-Eyers Architecten en het Franse l’AUC in samenwerking met Plant en Houtgoed en studiebureau VK Architects & Engineers, behoudt een groot deel van die iconische gebouwen én legt ook op andere gebieden de nadruk op circulariteit. Het Marie-Elisabeth Belpairegebouw, dat deel uitmaakt van het ZIN-project van Befimmo en wordt gerealiseerd door het consortium TM Open Minds, bestaande uit de aannemers Van LaereBPCMVA en CFE, omvat naast kantoren ook appartementen, een hotel en handelszaken.

De werf van het nieuwe gebouw aan de Simon Bolivarlaan biedt op z’n zachtst gezegd een opvallende aanblik; de vergelijking met Ground Zero is niet bij de haren getrokken. Al zijn het deze keer geen dramatische gebeurtenissen die ten grondslag liggen aan het opvallende tafereel, maar wel de bewuste keuze van Het Facilitair bedrijf om van het nieuwe kantoorgebouw aan het Brusselse Noordstation een voorbeeldproject van circulair bouwen te maken. Het Marie-Elisabeth Belpairegebouw – de naam werd gekozen uit een lijst van meer dan 700 suggesties ingestuurd door ambtenaren van de Vlaamse Overheid en tijdens de eerstesteenlegging onthuld – wordt het grootste circulaire kantoorgebouw van België, voornamelijk omdat de twee WTC-torens die vervangen worden door het nieuwe gebouw, grotendeels behouden blijven in het project.

Bovendien wordt het nieuwe gebouw wel de nieuwe werkplek van 4.750 Vlaamse ambtenaren in Brussel, afkomstig uit vijf verschillende gebouwen in Brussel – het Ferraris-gebouw, het Arenberg-gebouw, het Ellipsgebouw en twee kleinere gebouwen – maar zal er slechts plaats zijn voor 2.400 mensen, omdat er wordt ingezet op circulair werken. 

Lees verder op circubuild.be