Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente ontwerpen 9 woningen met circulaire insteek in Marollen

MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente ontwerpen 9 woningen met circulaire insteek in Marollen

27-08-2020 In het kader van het Duurzaam wijkcontract De Marollen ontwierpen MAKER architecten en het Spaanse Gutiérrez-delaFuente Arquitectos 9 woningen met aandacht voor de principes van circulair bouwen. Die komen in drie nieuwe volumes op een perceel in de Hoogstraat: twee aan de straatzijde, waarvan een volume boven het bestaande OCMW-gebouw in de Hoogstraat, en een binnen het bouwblok. Met ook nog een school en sporthal op hetzelfde perceel - 7 m aan de straatkant en 62 m lang – was het project bepaald geen routineklus. De ontwerpwedstrijd - onder supervisie van de Brusselse bouwmeester - werd gewonnen in samenwerking met de studiebureaus Mouton, Tech 3 en Dirk De Groof.

Klein Veldekens: circulair pilootproject met kleinschalige woonzorgfilosofie (osar architects)

Klein Veldekens: circulair pilootproject met kleinschalige woonzorgfilosofie (osar architects)

17-08-2020 In Geel verrees met Klein Veldekens een circulair pilootproject. Het gaat om 150 nieuwe zorgwooneenheden, tal van ondersteunende diensten en een toren van 40 meter. Het torenvolume en de aanpalende kubus, een ontwerp, van osar architects, hebben een hybride structuur bestaande uit een mix van beton en CLT-hout, die de nodige flexibiliteit garandeert in functie van eventuele toekomstige herinrichtingen. De rijzige Astor-toren is meteen ook het hoogste hybride gebouw van het land. Het complex wordt verlicht volgens het light as a service-principe.

Voormalig kantoorgebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt appartementsgebouw

Voormalig kantoorgebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt appartementsgebouw

05-08-2020 In de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe wordt een voormalig postmodern kantoorgebouw circulair verbouwd tot een woonproject met 80 betaalbare huurappartementen. De bestaande draagstructuur en het merendeel van de gevels en circulatiekernen blijven behouden, een groot deel van de gedemonteerde binnenuitrusting zal lokaal worden hergebruikt of internationaal worden doorverkocht en de nieuwe interieurafwerking werd gekozen op basis van een lange levensduur en is demonteerbaar. Het project kreeg de naam Pleïaden 71 en is een ontwerp van DDS+.  Pleïaden 71 is laureaat van Be.Circular 2019. 

POLO Architects levert ontwerp voor circulaire herbestemming iconische Leuvense gebouwen

POLO Architects levert ontwerp voor circulaire herbestemming iconische Leuvense gebouwen

09-07-2020 POLO Architects won de ontwerpwedstrijd voor de tijdelijke reconversie van de bekende Silo’s en de aangrenzende Molen van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom en deed dat met een circulair ontwerp. De gebouwen worden omgevormd tot maakleerplek, waar de stad verschillende sectoren de mogelijkheid wil bieden te innoveren en samen te werken. In het ontwerp van POLO Architects ligt de nadruk niet enkel op duurzame materialen en technieken, maar ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Dat laatste is belangrijk, aangezien het om een tijdelijke herbestemming gaat.

201 resultaten gevonden