Doorzoek volledige site
05 mei 2015 | SIMON SCHREURS

Unilin vernieuwt gamma met Evola-collectie

Flakewood painted white
Plain Colour Surf
Pure Concrete Light

Unilin division panels, een internationale specialist in innovatieve houtoplossingen voor bouw en interieur, pakte op Architect@Work uit met een primeur. Tijdens de beurs kon het publiek kennismaken met de volledig vernieuwde en uitgebreide Evola-collectie. 

De designs van die collectie bootsen originele materialen na met aandacht voor elke karaktertrek. Dankzij het gebruik van innovatieve technologie slaagde Unilin erin om nu ook laminaat van een synchrone oppervlaktestructuur te voorzien. Het oorspronkelijke aanbod van houtdecors werd aangevuld met acht verschillende unikleuren, bovenop een reeks realistische metaal- en betondesigns.

 

Natuurgetrouwe imitatie van hout

“Unilin kwam met een nieuwe oplossing op de proppen die de vraag naar authenticiteit rijmt met een betaalbaar kostenplaatje,” zegt Yves Pecceu van het familiebedrijf Keukens en Interieurmaatwerk Pecceu. “Er zijn veel alternatieven voor hout op de markt, maar de Evola-decors van Unilin zijn wat mij betreft de meest natuurgetrouwe houtimitatie. Alleen een specialist merkt het verschil. Evola  beschikt over een authentiek karakter dankzij nagebootste houtnerven, -knoppen, -spiegels en barstjes.” Alle visuele aspecten van het design worden in reliëf in de gemelamineerde plaat geperst. Dat proces is mogelijk dankzij een geavanceerde productietechniek die gebruik maakt van hogeresolutie-inspectiecamera’s. 

 

Resistenter dan natuurlijk hout

Evola-planken zijn verkrijgbaar in drie basisdesigns, Royal Oak, Heritage Oak en Minnesota Oak, die beschikbaar zijn in verschillende kleuren. De designs variëren van ruw naar verfijnd en van bleek naar donker. De planken zijn gebruiksvriendelijk voor zowel de vakman als de eindklant. Pecceu: “Evola leent zich perfect tot maatwerk. De decoratieve toplaag werd aangebracht op een sterke spaanplaat. Ik zaag, kant af of verwerk ze vlot met de CNC-machine. Evola is ook zeer geschikt voor hoekwerk of schuine toepassingen.”

 

Respect voor het milieu

Evola imiteert de natuur, maar respecteert ook het milieu. Unilin verwerkt het hout voor de spaanplaatdrager op een slimme manier en zet in zijn eigen biomassacentrale het productieafval om in energie. Door hoofdzakelijk gebruik te maken van hout uit bossen in de buurt van de fabrieken, en waar mogelijk te kiezen voor vervoer via binnenschepen, wordt de negatieve impact van wegvervoer tot een minimum beperkt. Bovendien heeft al het hout dat bij de productie gebruikt wordt een PEFC-label.