Doorzoek volledige site
21 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Design September zoekt het straatbeeld op

Nacho Carbonell stelt tijdens Design September tentoon in het Horta Museum (hier afgebeeld: zijn werk 'Blue Chandelier', © Tatiana Uzlova)

Van 7 tot 30 september staat Brussel opnieuw in het teken van design. Dan is het immers Design September. Erkende designers geven conferenties of stellen tentoon in enkele grote cultuurhuizen in de hoofdstad, en daarnaast zoekt het evenement ook de openbare ruimte op.

In totaal staan er meer dan 100 events rond design op het programma. Voor het eerst zal Design September niet zomaar binnenshuis plaatsvinden, het festival zal ook in het straatbeeld te zien zijn. Zo is er de MINI LIVING installatie ‘Breathe’, van Ruud Bemelmans. Dat is een eilandje in het grote waterbassin aan de Vismarkt in hartje Brussel. Bewoners en bezoekers kunnen aanschuiven rond een grote ronde tafel. Het eilandje zelf is gebouwd met natuurlijke materialen, die op hun beurt de lucht filteren.

Daarnaast verleent ook architect Julien De Smedt zijn medewerking. De Brusselaar heeft in samenwerking met Emeco een kunstwerk ontwikkeld, speciaal voor Design September. Zijn iconische stoelen zullen de Katruizenwijk inpalmen.

Conferenties

De blikvangers op Design September zijn de conferenties, met experts uit de sector. Michel Anastassiades, wiens werk is opgenomen in onder meer het MoMa in New York, en Nacho Carbonell, die verkozen werd tot zowel ‘Designer of the Year’ als tot ‘Designer of the Future’ zijn enkele blikvangers naar wie je in cultuurcentrum Flagey kan komen luisteren. Met Piet Stockmans en Nathalie Dewez geven er overigens ook Belgische designers een lezing.

 

Belgitude

En natuurlijk kan je op Design September een pak expo’s meepikken: Anastassiades en Carbonell hebben beiden ook een tentoonstelling in Brussel lopen, respectievelijk in Atelier Jespers en het Horta Museum. Verder is er in het nieuwe gebouw van MAD Brussels de tentoonstelling ‘Belgitude’ (tien samenwerkingen tussen Belgische bedrijven en designers), vergezeld van een bijhorende foto-expo van fotografe Laeticia Bica.

 

The New Belgians

Nog bij MAD kunnen ontwerpers aan de stand ‘The New Belgians’ in contact treden met professionals uit de sector van over de hele wereld. In Bozar kan je dan weer terecht voor een expo rond de Belgische ontwerper Nado Chale, die ambacht combineert met innovatie. Designmuseum ADAM biedt tijdens Design September een overzicht van honderd jaar modern design in België.

Design September focust echter niet alleen op design uit België. Er is ook aandacht voor buitenlands talent, met dit jaar een focus op Tsjechië, Polen en Italië.

 

Juwelen

Er is ook het arts & crafts-parcours, dat juwelen in de spotlights plaatst. Het publiek kan kennismaken met de belangrijkste ateliers en juweelontwerpers. Op zo’n 15 locaties stellen één of meerdere talenten tentoon.

Dit jaar is het ook de vijftiende verjaardag van de Brussels Design Market: in Tour & Taxis kunnen koopjesjagers, verzamelaars en handelaars terecht voor een enorme vintage markt, de grootste van Europa zelfs.

GERELATEERDE DOSSIERS