Doorzoek volledige site
07 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Atypische en Belgisch getinte wijnschuur voor Château Castigno

Illustratie | Sophie Carrée
Illustratie | Sophie Carrée
Illustratie | Sophie Carrée
Illustratie | Sophie Carrée
Illustratie | Sophie Carrée

In hun zoektocht naar een droomlocatie voor hun wijnproject vielen de ogen van het Belgische koppel Marc Verstraete en Tine Claeys in 2007 op Château Castigno, vlakbij het dorp Assignan in de Languedoc. Middenin de wijngaard pronkt de indrukwekkende wijnschuur van het Château, ontworpen door de Belgische designer Lionel Jadot. Een atypische schuur, in de vorm van een wijnfles.

Tine en Marc besloten een tiental jaren geleden om op het domein een hotel uit de grond te stampen met 24 kamers en geraffineerde suites, verdeeld over verschillende huizen. Een gastronomisch restaurant met bio-ingrediënten, creatieve gerechten en het grootste respect voor de producten soigneert de innerlijke mens en aan de tapasbar op het dorpsplein kan je met een glas wijn van het domein genieten. Wat verder op het domein ligt een Thais restaurant naast de receptie, die in de muren van de kruidenierswinkel werd geïntegreerd.

 

2.000 m² kurkeik

Maar het pronkstuk van de site bevindt zich in het hart van de wijngaard. Daar rijst de natuurlijk uitziende wijnschuur van het Château trots boven het innemende landschap van het natuurpark van de Haut-Languedoc. De Belgische designer Lionel Jadot zorgde voor het design. De atypische en gedurfde wijnschuur werd opgetrokken voor de tweede wijnoogst en is een unicum tussen Bordeaux en de Provence. Het gebouw is bedekt is met 2.000 m² kurkeik en uit vogelperspectief is duidelijk de vorm van een fles zichtbaar. De wijnschuur ziet eruit als een enorme sculptuur die ondersteund wordt door een takkenstructuur, wat het geheel een slanke en rijzige flow geeft die mooi in evenwicht is met de natuurlijke omgeving. De metalen zuilen die de structuur vooraan stutten zijn bedekt met een betonlaag waardoor ze er als boomstammen uitzien.

“Ik ben aan dit project begonnen zoals een kind dat op het strand een hut wil bouwen met twijgjes en stukken hout”, legt Lionel Jadot uit. “De kurkeiken schors is een materiaalsoort die me vooral intrigeert door alle voordelen die ze biedt: haar ruwe en natuurlijke uitstraling, de isolerende eigenschappen, de duurzaamheid en onbederfelijkheid. Ik vond het echt tof om een heel gebouw met schors te kunnen bedekken, en het zo een oude maar tegelijkertijd hedendaagse look te geven.”

 

Workshops

Van ver reflecteert het gebouw niet en ziet het er zeer mat uit. De schorslagen vormen met hun onregelmatige groottes een harnas waarvan schaduwen speels over de grond vallen en met het licht van de zon doorheen de dag mee bewegen. De wijnschuur herbergt enerzijds betonnen kuipen voor de vinificatie en rijping en een wijnkelder met zwarte vaten. Anderzijds zijn er een boetiek en een prachtige ontvangstruimte in het bovenste gedeelte. Hier worden workshops, oenologielessen en talrijke activiteiten rond wijn aangeboden.

In totaal biedt Village Castigno 24 kamers en 5-sterren comfortsuites, verdeeld over verschillende huizen in het dorp. Gaande van klassieke kamers en luxekamers tot junior suites en prestige suites. De officiële opening vond plaats op 22 maart 2018. Alle info vind je hier.

GERELATEERDE DOSSIERS