Doorzoek volledige site
22 oktober 2013 | JAN DANEELS

Nagelnieuw kantoorcomplex voor JBC in Houthalen-Helchteren

Vorige maand werd op het bedrijventerrein van Centrum Zuid in Houthalen-Helchteren maar liefst 12.000 m² aan kantoorruimte opgeleverd aan kledingketen JBC. Het nagelnieuwe kantoorgebouw zal plaats bieden aan ruim 250 werknemers. Buro B uit Genk betrok het personeel van JBC nauw bij het ontwerp en zorgde voor een ontwerp afgestemd op de grote meerderheid van vrouwelijke personeelsleden.
Vorige maand werd op het bedrijventerrein van Centrum Zuid in Houthalen-Helchteren maar liefst 12.000 m² aan kantoorruimte opgeleverd aan kledingketen JBC. Het nagelnieuwe kantoorgebouw zal plaats bieden aan ruim 250 werknemers. Buro B uit Genk betrok het personeel van JBC nauw bij het ontwerp en zorgde voor een ontwerp afgestemd op de grote meerderheid van vrouwelijke personeelsleden.



Niet minder dan 85 % van de medewerkers bij JBC zijn vrouwen en zij hebben in grote mate hun stempel op het ontwerp van Buro B gedrukt. Vertrekkende van een ideale inplanting van het gebouw op het terrein, zocht het architectenbureau in eerste instantie naar een bouwvolume dat vrouwelijkheid uitstraalt, en maximaal rekening houdt met oriëntatie en zichtlijnen. De gebogen voorgevel geeft zicht op het industriële transit-centrum van JBC.



Ontwerp vanuit het interieur

Het gebouw werd verder bedacht vanuit het interieur, onder meer op vraag van het personeel. Buro B ontwierp het complex dan ook vanuit het interieur, wat ervoor zorgt dat materialen binnen en buiten bijvoorbeeld door mekaar worden gebruikt. De stylisten van JBC uitten verder hun wens om te mogen werken in een 'loftachtige' ruimte met veel onderlinge interactie, maar ook met voldoende privacy en akoestische afscherming.



Die vragen loste Buro B in door in een landschapsbureel metalen boxen bekleed met hout te implementeren in een groot plateau. De technieken en ruwe plafonds werden daarbij zichtbaar gelaten maar wit gespoten en akoestische vrije eilanden en verlichtingsarmaturen werden pendelend opgehangen.



Vrouwelijke materialen

JBC draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, dus hier wenste de opdrachtgever ook opvallend mee naar buiten te komen. Niet enkel als label, maar doordacht van concept tot interieur-aanpak. Buro B woog daarom alle toegepaste materialen weloverwogen af naar duurzaamheid, warmtegevoel en vrouwelijkheid. Deze lijn trok het bureau ook door in de samenstelling van het meubilair. Tafelpoten en hoge tafels ontwierp Buro B bijvoorbeeld zelf, terwijl de medewerkers van JBC nauw werden betrokken bij onder meer stoffering, keuze van stoelen en prints.



De buitenschil van het gebouw is van het passiefbouwtype (houtskeletbouw), en de technieken zijn een mix van passief- met hoog-rendementstoepassingen. Voor verlichting koos de ontwerper voor LED-toepassing met aanwezigheidssturing. Ventilatie type D met warmterecuperatie en de opwarming van het gebouw door zonnewinsten wordt in de zomer beperkt door de vaste zonnewering gecombineerd met screens.