Doorzoek volledige site
30 november 2014 | LIESA VAN DYCK

Nothing, ledlampen als verlichtingsobject

Gomez Paz ontwikkelde het dunne, vlakke en lasergesneden oppervlak dankzij een complex proces van wiskundige berekeningen. Illustratie | King George
Zoals de naam het al zegt, is de Nothing gemaakt van zo goed als niets. Illustratie | King George

Industrieel ontwerper Francisco Gomez Paz ontwierp voor Luceplan de ‘Nothing’, een armatuur als verlichtingsobject die de mogelijkheden van ledverlichting in alle eenvoud optimaal benut.

 

Essentie

Designers gebruiken leds de dag van vandaag vooral in groep of maken er verlichting mee die qua vorm steeds dicht blijft aanleunen bij wat we al kennen. Maar volgens Luceplan is het tijd om led terug te brengen naar haar essentie. Gomez Paz brengt ledverlichting terug naar haar originele vorm van little nothings, die evenwel capabel zijn om een ruimte te verlichten.

 

Praktisch gebruik

De Nothing is een aluminiumplaat waarop elektronische circuits en leds bevestigd zijn. Gomez Paz ontwikkelde het dunne, vlakke en lasergesneden oppervlak dankzij een complex proces van wiskundige berekeningen. Bij het eerste gebruik van de Nothing vouw je de twee uiteinden van de aluminiumplaat tegelijk open, waardoor een driedimensionaal verlichtingsobject ontstaat. Zoals de naam het al zegt, is de Nothing gemaakt van zo goed als niets. Behalve de dunne plaat is er geen diffuser en ook geen lichaam. Deze armatuur is ontwikkeld om te gebruiken tegen een witte muur, die het licht zal reflecteren.

GERELATEERDE DOSSIERS