Doorzoek volledige site
24 augustus 2020 | LIESBETH VERHULST

Raar maar Waar: de baksteen die energie kan opslaan

Illustratie | Pixabay

Onderzoekers van de Amerikaanse Washington University in St.Louis hebben een speciale coating ontwikkeld die toelaat om energie op te slaan in een baksteen. Betekent dit nu dat bakstenen muren onze hele woning van stroom kunnen voorzien? Jammer genoeg niet. Wel zouden 50 bakstenen voldoende energie kunnen genereren om noodverlichting gedurende 5 uur te laten branden.

De bewuste coating is ontwikkeld op basis van het geleidende polymeer PEDOT, samengesteld uit nanovezels die zich een weg banen door de poreuze baksteen. De coating zit als het ware ‘gevangen’ in de baksteen en fungeert als een spons die energie opslaat en geleidt. Het bewijs dat de methode werkt, leverden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications, waarin te zien is hoe een baksteen een groen ledlampje laat branden.

Bakstenen zijn in onze gebouwde omgeving zo alomtegenwoordig dat het een goedkope manier zou zijn om stroom op te wekken. De onderzoekers toonden aan dat de coating op alle soorten bakstenen kan toegepast worden. Zelf haalden ze hun bakstenen bij de plaatselijke Home Depot voor 50 cent per stuk.


Noodverlichting en microsensoren

Volgens de berekeningen van de onderzoekers zou een bakstenen muur toch een aanzienlijke hoeveelheid energie kunnen opslaan. Zo zouden 50 bakstenen noodverlichting gedurende 5 uur kunnen laten branden. Nog een toepassing zien de onderzoekers in de stroomvoorziening van microsensoren in slimme woningen die bijvoorbeeld de luchtvochtigheid meten.