Doorzoek volledige site
03 maart 2015 | SIMON SCHREURS

Werf van de toekomst wordt energie-efficiënt

Koramic kleipannen geven de woning een uniforme uitstraling Illustratie | Wienerberger

Volgens Wienergberger wordt energie-efficiënt renoveren de komende jaren de prioriteit voor de bouwsector. Bij wijze van experiment onderzoekt het daartoe op twee testwerven in Spiere en Mechelen de verhouding tussen investeringskost en energiewinst. Een dak- en gevelrenovatie is de allereerste en meest rendabele ingreep voor verbouwers, zo concludeert de bouwmaterialenproducent.

Energie-efficiënt renoveren wordt de komende jaren de prioriteit voor de bouwsector. Naar verluidt dateert twee derde van de gebouwen in ons land van voor 1970 en laat energetisch te wensen over. Jaarlijks wordt minder dan 1% van het gebouwenbestand gerenoveerd. De gevolgen zijn gekend: hoge verwarmingskosten, een ontoereikende woonkwaliteit en een grote CO2-uitstoot. Energie-efficiënt renoveren is dus een noodzaak en een opportuniteit.

 

Testwerven wijzen de weg

Belangrijk is een correcte aanpak. De juiste renovatie-ingrepen moeten op het juiste moment worden gepland, zeker als de werken in de tijd worden gespreid. Elke ingreep moet passen in een totaalvisie, zodat ook later nog zinvolle ingrepen mogelijk blijven, zo meent Wienerberger. Investeringen moeten voldoende rendement opleveren. Elke uitgave moet afgewogen worden tegen de terugverdientijd. Wat dat concreet inhoudt, onderzoekt Wienerberger op twee testwerven in Spiere en Mechelen. Daaruit blijkt dat de grootste winst behaald wordt bij een goede isolatie van de eerste bouwschil.

Voor die basisingrepen bestaan vandaag gepaste oplossingen met duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen die geen experimentele en dure technieken vergen, maar wel ingrepen die al jaren gekend zijn, met de vertrouwde bouwmethoden worden gerealiseerd. Qua materialen oppert Wienerberger voor Terca en Desimpel gevelstenen en de smallere Eco-brick gevelstenen uit haar arsenaal. Een andere mogelijkheid is een gevelbekleding met Koramic kleipannen die een onregelmatige of niet-vlakke ondergrond aan het oog onttrekken. 

GERELATEERDE DOSSIERS