Doorzoek volledige site
26 januari 2016

Smart City Gent: slimme warmte voor woonwijk Tondelier

Illustratie | Ingenium
Illustratie | Ingenium
Illustratie | Ingenium

Vlakbij het nieuwe Justitiepaleis van Gent ligt een oud industrieterrein, de voormalige Gasmetersite, waar Tondelier Development nv een nieuwe duurzame woonwijk ontwikkelt en waar plaats is voor meer dan 500 woningen, een buurtsporthal, een kinderdagverblijf, jeugdlokalen en een park.

Met de ‘Duurzaamheidsmeter Stad Gent’ als leidraad wordt een wijk gecreëerd die zowel energetisch, sociaal, ecologisch, economisch, qua waterhuishouding, mobiliteit, materiaalkeuzes… een antwoord geeft op de noden van vandaag en morgen zonder de draagkracht van onze maatschappij en planeet op lange termijn aan te tasten.

Ingenium ondersteunt de projectontwikkelaars bij het uitwerken van verschillende facetten van dit duurzaamheidspalet, o.a. door het opstellen van het masterplan energie, advies bij de bouw volgens  de passiefhuisstandaard en begeleiding bij de keuze van het energieconcept en bij de realisatie van het warmtenet. Een project van deze schaal geeft immers de kans om de traditionele bouwmethoden en energietechnieken in vraag te stellen en met een antwoord op maat in één klap een grote energiebesparing te realiseren.

De toekomstige Tondelierwijk zal worden aangesloten op het stadswarmtenet van EDF Luminus. De warmte komt van de warmtekrachtkoppeling in de centrale aan de Ham. Elke bewoner zal via een app op zijn smartphone of tablet zijn warmteverbruik kunnen beheren.

Het stadswarmtenet van Gent is het grootste van België, met een leidingnet van 23 km. Per jaar levert het 75.000 MWh warmte aan 129 leverpunten, waaronder 2100 appartementen, het AZ Sint-Lucas, gebouwen van Universiteit Gent en Stad Gent, een winkelcentrum en een zwembad. Voor de Tondelierwijk komen er 5 km leidingen bij.

De eerste woningen zullen klaar zijn in 2017. De totale ontwikkeling van de wijk zal in vijf fasen doorgaan tot in 2024.

GERELATEERDE DOSSIERS