Doorzoek volledige site
22 december 2014 | JEROEN SCHREURS

'De Vijfde Gevel': Het dak als meerwaarde

Dak Claerhout Communications Illustratie | De Vijfde Gevel
Partners van 'De Vijfde Gevel' Illustratie | De Vijfde Gevel

Vlaanderen raakt stilaan volgebouwd. Nieuwbouw moet daarom zo compact en efficiënt mogelijk zijn. Een deel van het gebouw dat lang onbenut bleef, maar steeds meer ten volle gebruikt wordt, is het dak. ‘De Vijfde gevel’, een communicatie- en kennisdelingsplatform, speelt daarop in door bouwactoren ideeën aan te reiken om meerwaarde uit het dak te halen. Testcase is het project van Claerhout Communicatiehuis in Gent. Het bedrijf zet een nieuw gebouw neer, mét volwaardige vijfde gevel.

Pieter Claerhout, CEO van Claerhout Communicatiehuis, wil zijn bedrijf op een moderne manier uitbreiden. Slimme kantoorindeling, een elektrisch wagenpark en een shuttlebus naar het station geven werknemers een moderne werkplek die aan hun noden voldoet. Daarbovenop wil Claerhout ook het dak ten volle in te zetten voor de ontwikkeling van het bedrijf. Daarvoor schakelde hij naast AIKO Architecten en ingenieurs maar liefst tien bedrijven in die zich verenigden in ‘De Vijfde Gevel’, zoals Velux Belgium, Foamglas, De Boer en Daikin. Die zoeken samen naar de beste oplossingen voor het dak, in plaats van individueel aan de slag te gaan. Claerhout: “Meestal staat de ruwbouw voorop en moeten de andere partners, zoals de leveranciers van technieken, zich aanpassen. Hier draaien we het proces om: de verschillende bedrijven laten weten wat zijn nodig hebben voor een optimale werking, de architect past dat toe op het totale plaatje. Een andere manier van werken waar alle partners heel tevreden over zijn.”

Een korte opsomming van de doelstellingen voor De Vijfde Gevel geeft een idee over de omvang van het project: een polyvalente ruimte met een dakterras, zonnepanelen, de technische installatie voor het hele gebouw, verlichting én een groendak. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van groendakenfabrikant De Boer. Philip Bruon, businesss unit manager van het bedrijf: “Groendaken zijn mooier dan conventionele daken. Ze zijn daarnaast milieuvriendelijk, want ze ontlasten het rioleringssysteem, beperken het risico op wateroverlast en werken verkoelend. Investeren in een groendak is op termijn besparen: er zijn subsidies te krijgen en de onderliggende waterdichtingslaag gaat dubbel zo lang mee.”

De modulaire lichtstraten in het dak is de inbreng van Velux Belgium. De geprefabriceerde raammodules zijn makkelijk te plaatsen en leveren hele goede energieprestaties. Die krijgen nog meer impact door een nieuw type isolatie van Foamglas. Hun T3+, opvolger van de T4+, heeft een verbeterde lambdawaarde en levert daardoor dezelfde druksterkte, onbrandbaarheid en water- en dampdichtheid voor een isolatielaag die 15 centimeter dunner is. Frank Vanhove, Managing Director van Foamglas: “Er worden meer en meer platte daken aangebracht en gebruikt. Drukvaste en onvervormbare isolatie is dus nodig om kwaliteitsvolle daken te kunnen bouwen.”

GERELATEERDE DOSSIERS