Doorzoek volledige site
Dossier

Festival van de Architectuur 2021

Bedrijfsgebouw Lab15 van  GAFPA architecten en Kapitein Zeppospark winnen eerste Architectuur Prijs Gent

Bedrijfsgebouw Lab15 van GAFPA architecten en Kapitein Zeppospark winnen eerste Architectuur Prijs Gent

18-10-2021 De winnaars van de eerste Architectuur Prijs Gent zijn bekend. De nieuwe prijs bekroont het beste nieuwe bouwwerk op Gents grondgebied. Op de slotshow tijdens de Dag van de architectuur sleepte het Bedrijfsgebouw G1812 voor Lab15 van GAFPA architecten de felbegeerde publieksjuryprijs in de wacht. De vakjuryprijs ging verrassend naar het Kapitein Zeppospark, ontworpen door de stadsdiensten. 

Is Gaston Eysselinck de van Gogh van de architectuur?

Is Gaston Eysselinck de van Gogh van de architectuur?

05-10-2021 Radicaal en compromisloos, maar één van dé hoofdrolspelers in de Belgische avant-garde. Met beiden een tragische wolk boven het hoofd is de vergelijking tussen Eysselinck en Vincent van Gogh snel gemaakt. Gaston Eysselinck had een beperkt maar krachtig oeuvre, met als magna opera De Grote Post van Oostende en het grootwarenhuis, waarin nu Mu.ZEE gehuisvest is. Twee gebouwen die ook in de kijker staan tijdens het Festival van de architectuur. Mu.ZEE heropende zopas de deuren na een renovatie door het Brusselse Rotor. Vandaar is Lionel Devlieger (Rotor), samen met Sven Grooten van B-architecten, dat van De Grote Post een bruisend cultuurhuis maakte, te gast in onze volgende podcast, die volledig gewijd is aan Gaston Eysselinck. Ze worden vergezeld door architectuurcriticus en Eysselinck-kenner Marc Dubois. Je kan de podcast beluisteren vanaf volgende week, maar we lichten hier alvast een tipje van de sluier op. 

Ontdek muzikale ziel van De Grote Post van Gaston Eysselinck samen met percussionist Fritz Hauser

Ontdek muzikale ziel van De Grote Post van Gaston Eysselinck samen met percussionist Fritz Hauser

05-10-2021 Tijdens het Festivval van de architectuur nemen nemen Hauser, de studenten van G.A.M.E. en ook jonge klankontdekkers van het Conservatorium in Oostende je mee op zoek naar de muzikale ziel van De Grote Post, het fantastische gebouw dat ontworpen werd door Gaston Eysselinck na de Tweede Wereldoorlog. Een tocht met percussie-instrumenten langs verschillende ruimtes, met het gebouw als klankkast. De concerten vinden plaats op zaterdag 16 oktober om 11 en 14 uur. Tickets bestellen kan op deze website.  

Festival van de architectuur schiet volgende week uit de startblokken

Festival van de architectuur schiet volgende week uit de startblokken

05-10-2021 Volgende week, op donderdag 14 oktober, is het zo ver: dan is Oostende vier dagen lang het kloppend hart van het Festival van de architectuur 2021. Verspreid over de stad vind je een programma van expo’s, voorstellingen, wandelingen, workshops en een internationaal colloquium rond architectuur in transit. Daarbij is een speciale rol voor de Oostendenaars weggelegd tijdens De Grote Invitatie. Op zondag 17 oktober, de laatste dag van het festival, is er een nieuwe editie van de Dag van de architectuur over heel Vlaanderen en Brussel.

Prijs Jef Van Ranst 2021 wordt uitgereikt op Festival van de architectuur

Prijs Jef Van Ranst 2021 wordt uitgereikt op Festival van de architectuur

05-10-2021 Op het Festival van de Architectuur in Oostende wordt op vrijdag 16 oktober de Prijs Jef Van Ranst uitgereikt, tijdens het symposium ‘Drawing Attention’. Keynote speaker is niemand minder dan Ricardo Flores, oprichter van de bekende en gerenommeerde Spaanse architectenstudio Flores i Prats Arquitectes en juryvoorzitter van de Prijs Jef Van Ranst 2021. Met deze prijs gaat de Stichting Jef Van Ranst op zoek naar ontwerptekeningen van architectuurstudenten die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken.De prijs is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De winnende bachelorstudent ontvangt € 500. De winnende masterstudent ontvangt € 1.000 en een boeiende stageplaats bij SVR-ARCHITECTS.

De Grote Invitatie: Oostendenaars maken samen stad

De Grote Invitatie: Oostendenaars maken samen stad

05-10-2021 Tijdens het Festival van de architectuur (F/a) is er ook een speciale rol voor de Oostendenaars zelf weggelegd. In de aanloop naar het festival werd een participatief traject met hen opgestart onder de noemer ‘De Grote Invitatie’. Buurtbewoners van drie wijken in Oostende werden uitgenodigd om mee te denken, mee te ontwerpen en samen aan hun stad te werken. De deelnemers stellen hun plannen voor Oostende voor aan het publiek tijdens een feestelijke presentatie op zaterdag 16 oktober in De Grote Post in Oostende.

'Laten we historische havenbuurten herontwikkelen tot inclusieve ruimtes die iedereen aanspreken'

'Laten we historische havenbuurten herontwikkelen tot inclusieve ruimtes die iedereen aanspreken'

05-10-2021 Wie stadsontwikkeling in Oostende zegt, zegt Oosteroever. Ook het Festival van de architectuur (F/a) kan niet om dit enorme bouwproject aan de Noordzee heen. Tijdens het internationaal colloquium op vrijdag 15 oktober gaat Hülya Ertas van het Vlaams Architectuurinstituut in gesprek met de Britse architect Charles Holland en Tim Devos van het Belgische Endeavour over hoe architecturale interventies langs de waterkant kunnen leiden tot een sociaal geëngageerde en gedragen transformatie van een historische havenbuurt. In de namiddag volgt een workshop waarbij het Festival samen met architecten/stedenbouwkundigen, lokale bewoners en ontwikkelaars wil nadenken over mogelijke toekomstscenario’s voor Oosteroever. 

Dag van de architectuur (D/a): de tips van curator Pieterjan Maes

Dag van de architectuur (D/a): de tips van curator Pieterjan Maes

05-10-2021 Op de Dag van de architectuur (D/a) zetten meer dan 100 gebouwen en ontwerpbureaus hun deuren open voor een uitzonderlijke blik achter hun gevel. De selectie van de projecten is zoals elk jaar in handen van studenten. Elf master- en doctoraatsstudenten meer bepaald vormden samen het curatorenteam van de Dag van de architectuur (D/a). Wij vroegen aan Pieterjan Maes, pas afgestudeerde architect maar vorig jaar nog masterstudent aan de UAntwerpen, hoe de selectie tot stand kwam en welke projecten je op 17 oktober niet mag missen.

16 resultaten gevonden