“Maak een ontwerp voor een affiche en laat je daarbij inspireren door het oeuvre van Marcel Raymaekers.” Zo luidde de opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut aan de jonge grafisch ontwerpers Violet Nys en Inès Collin. Ze kregen hiervoor toegang tot het rijke archief van deze pionier van de circulaire architectuur. Het resultaat zijn vier prachtige tekeningen die je - gratis en zolang de voorraad strekt - in beperkte oplage als affiche kan verzamelen.
Op de Dag van de architectuur (10/9) kun je over heel Vlaanderen en Brussel bijzondere gebouwen en projecten bezoeken. Een van de meest in het oog springende is de Residentiewijk in Mol. Architecten Jacques Wybauw en Jacques Thiran ontwierpen er in de jaren 50 een school, sportclub en woningen in verschillende vormen en formaten voor de werknemers van het Studiecentrum voor Kernenergie. Meer dan 60 jaar later kregen Czaar architecten, Ontwerpatelier Peter Jannes en landschapsarchitect Denis Dujardin de uitdagende opdracht om de 'Atoomwijk' ook aantrekkelijk te maken op vlak van energie en comfort, met zorg voor de erfgoedwaarde van de in het groen en zonlicht badende modernistische panden.
Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 10 september kun je over heel Vlaanderen en Brussel bijzondere gebouwen bezoeken. Een van de meest in het oog springende is ongetwijfeld 'Queen of the South' van pionier in circulair bouwen Marcel Raymaekers. Robbe Pacquée van het curatorenteam van het Festival van de architectuur licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Van 5 tot 7 september, tijdens het Festival van de architectuur (F/a), vindt in UHasselt een internationaal colloquium plaats dat focust op ingrepen in de bestaande omgeving, of ‘as found architecture’. Verwacht je aan meer dan zestig lezingen, debatten en presentaties van academici, docenten en architecten over het hergebruik van bestaande gebouwen. Als mediapartner van F/a schenken we met Architectura twee tickets weg voor het colloquium.
Altijd al willen weten wat er schuilt achter die ene gevel? Op zondag 10 september kun je binnenwandelen in privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en bedrijven die uitzonderlijk toegankelijk zijn voor het publiek. Twaalf master- en doctoraatstudenten selecteerden een honderdtal architecturale projecten binnen het thema ‘Een speelveld’. Tijdens de Dag van de architectuur (D/a) presenteert dit jonge curatorenteam met veel enthousiasme hun keuze.
Met de tentoonstellingsreeks Tafelzetting geven het Vlaams Architectuurinstituut en DE SINGEL een podium aan jonge architecten uit Vlaanderen en Brussel. Voor het Festival van de architectuur komen op zaterdag 9 september alle ontwerpers van Tafelzetting van de afgelopen twee jaar samen voor een reuze picknick in de binnentuin van DE SINGEL.
Op zondag 10 september zwaait het ontwerpbureau B-architecten de deuren open van haar Antwerpse hoofdzetel. Met deze open dag neemt het ontwerpbureau deel aan de Dag van de architectuur, de laatste dag van VAi's tweejaarlijkse Festival van de architectuur. Bezoekers kunnen kennismaken met de B-familie, de projecten ontdekken van het bureau met een woordje uitleg, een rondleiding volgen op de werkplekken of gewoon rondslenteren in de gezellige, zonovergoten binnentuin. Naast dit dagvullende programma organiseert B-architecten een serie lezingen over de werkwijze van het bureau en een selectie van lopende projecten, zoals de Sint-Godelieve-abdij, PSLab en de Pier in Blankenberge.
Op zondag 10 september opent in cultuurcentrum Hasselt de tentoonstelling ‘Hasselt Hertekend, een stad in evolutie sinds 1839′. Aan de hand van foto’s, archiefmateriaal, maar ook nieuwe tekeningen en maquettes toont de expo hoe de stad doorheen drie periodes verandert: de 19e-eeuwse stadsontwikkeling, de 20e-eeuwse stadsuitbreiding en de naoorlogse welvaartsperiode. Bijzondere aandacht gaat naar de architecturale kwaliteit van de stadswoningen uit de interbellumperiode. Naar aanleiding van de Dag van de architectuur & Open Monumentendag biedt Architectuurwijzer gratis rondleidingen aan door de expo.
Wie tijdens het Jonge Makers Festival vluchtig voorbij het werk van Dieter Van Caneghem wandelt, denkt niet meer te zien dan een captatie van de Belgische architectuur in zwart-witfotografie. Maar laat je niet misleiden. Met België als speelveld en een set duidelijke spelregels creëert de fotograaf een heel nieuw landschap.
Bevolkingsgroei, schaarste op het vlak van energie en de uitputting van natuurlijke grondstoffen vormen grote uitdagingen. Hoe ontwikkel je de bestaande omgeving in die context? De tentoonstelling Gevonden architectuur neemt de bestaande gebouwenvoorraad als uitgangspunt om hierop een antwoord te formuleren. Ze belicht ontwerpen die de verhouding uitdagen tussen hedendaagse architectuur en erfgoed.