Doorzoek volledige site
Dossier

Gevangenissen

Hootsmans architectuurbureau, ARCH & TECO, Bureau Bas Smets en Ingenium mogen nieuwe gevangenis in Antwerpen ontwerpen

Hootsmans architectuurbureau, ARCH & TECO, Bureau Bas Smets en Ingenium mogen nieuwe gevangenis in Antwerpen ontwerpen

19-08-2021 De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, heeft het consortium Hortus Conclusus aangesteld voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de nieuwe gevangenis in Antwerpen. Hootsmans architectuurbureau, ARCH & TECO, Bureau Bas Smets en Ingenium staan in voor het ontwerp, Jan De Nul, EEG en Envisan voor de bouw en sanering, en Jan De Nul, EEG en Facilicom Facility Solutions voor het onderhoud. De ambitie van het winnende project is om het leven in de gevangenis zoveel mogelijk overeen te laten komen met de ‘normaliteit’ van het leven in de buitenwereld, om zo een betere kans te hebben op een succesvolle herintegratie. Hiervoor is een nieuwe gevangenistypologie ontwikkeld, die inspeelt op de wens voor een humane detentie. De nieuwe gevangenis wordt gerealiseerd tegen 2025 naast het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp, dichtbij het justitiepaleis. 

Licht op groen voor gevangenis van Dendermonde

Licht op groen voor gevangenis van Dendermonde

08-08-2019 De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vorderingen verworpen tot vernietiging van de stedenbouwkundige vergunningen voor de nieuwe gevangenis van Dendermonde en de ontsluitingsweg en brug voor die gevangenis. Dat betekent dat de Regie der Gebouwen, die optreedt als bouwheer, en het consortium BAM PPP, dat de DBFM-opdracht uitvoert, nu over uitvoerbare vergunningen beschikken om van start te gaan met de bouw. Het ontwerp is van de hand van Stéphane Beel Architects en Jaspers-Eyers Architects, Archivolt Architecten en landschapsarchitect Pauwels Ontwerpbureau.

EGM en B2Ai ontwerpen gevangeniscomplex Haren

EGM en B2Ai ontwerpen gevangeniscomplex Haren

07-11-2018 Op 17 oktober vond in Haren de openbare informatieavond plaats als kick off voor de bouwvoorbereidingen van het nieuwe gevangeniscomplex. Daarvoor is op 18 juli 2018 consortium Cafasso NV officieel aangesteld door de Regie der Gebouwen voor de uitvoering van de Design, Build, Finance & Maintain (DBFM)-overeenkomst voor de realisatie van het nieuwe gevangeniscomplex. EGM architecten i.s.m. B2Ai ontwerpt in opdracht van het consortium het nieuwe gevangeniscomplex in Brussel, deelgemeente Haren. De nieuwbouw vervangt de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael en wordt in de loop van 2022 opgeleverd.

Doordacht ontwerp FPC Antwerpen maakt toegespitste behandeling mogelijk

Doordacht ontwerp FPC Antwerpen maakt toegespitste behandeling mogelijk

06-03-2017 Het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen biedt vanaf binnenkort plaats aan 182 gedetineerden met hoog tot middelhoog risico. VK Architects & Engineers ontwikkelde in opdracht van Regie der Gebouwen een doordacht concept. Het voorziet in verschillende gradaties van open- en geslotenheid met een specifieke architectuur en volumetrie, zodat alle bewoners een progressief behandelingstraject kunnen doorlopen dat hen geleidelijk opnieuw in de maatschappij integreert (van gesloten naar open). Bovendien getuigt het nieuwe complex van een uiterst duurzame ontwerpbenadering.

Meer dan 6.000 vierkante meter zink voor Forensisch Psychiatrisch Centrum te Gent

Meer dan 6.000 vierkante meter zink voor Forensisch Psychiatrisch Centrum te Gent

12-09-2013 In het in aanbouw zijnde Forensisch Psychiatrisch Centrum te Gent wordt meer dan 6000 m² VMZINC op dak en gevel aangebracht. Twee extremen moesten verzoend worden: een hoge graad van beveiliging enerzijds en een kwalitatief open en warm leefklimaat ter bevordering van de geestestoestand van de patiënt anderzijds. Zink is veilig en vandaalbestendig, maar ook esthetisch en warm. Daarbij gaven de snelle plaatsingsmogelijkheden mede de doorslag.

18 resultaten gevonden