Doorzoek volledige site
Dossier

Gevelinnovaties

Flexibele werkplek en visitekaartje voor circulair bouwen

Flexibele werkplek en visitekaartje voor circulair bouwen

24-03-2021 In opdracht van de Belgische voedselproducent Vandemoortele Group ontwierp het Amsterdamse architectenbureau RAU het nieuwe hoofdkantoor en ‘Food Experience Centre’ in Gent. Naast een flexibele en innovatieve werkplek met een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter, moest het gebouw ook uitgroeien tot een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen. Voor de geveltechnologie werd daarom een beroep gedaan op Schüco, pionier en expert in de toepassing van de cradle-to-cradle filosofie.

Rockpanel Woods geeft uitbreiding De Pijl warm en huiselijk karakter

Rockpanel Woods geeft uitbreiding De Pijl warm en huiselijk karakter

22-03-2021 In het kader van Bijzondere Jeugdzorg biedt De Pijl in Hoeilaart begeleiding aan jongens, meisjes en hun gezinnen. Op de site van De Pijl stonden twee gebouwen die elk een leefgroep van jongeren huisvesten. Ypsilon Architecten uit Gent kreeg de vraag voorgeschoteld om een nieuw gebouw te ontwerpen dat zowel huisvesting voor een derde leefgroep als kantoorruimte moest bevatten. De gevelafwerking met Rockpanel Woods draagt bij aan de huiselijke uitstraling van het nieuwe pand.

Eén materiaal voor de creatie van minimalistische volumes

Eén materiaal voor de creatie van minimalistische volumes

25-02-2021 Architecten gaan vaak op zoek naar manieren om de verschillende volumes van eenzelfde project een duidelijke identiteit te geven, zij het zonder de minimalistische uitstraling van het geheel teniet te doen. Dit is exact wat Atelier d’Architecture Marie Marcotty (AAMM) voor elkaar bracht bij de multifunctionele uitbreiding van een dierenartsenpraktijk in Plainevaux, een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Neupré. Door het dak en de gevel van het hoofdvolume te bekleden met uniforme zwarte leien en deze laatste optimaal te combineren met de houten schil van het aanpalende volume, maakten de bouwheer (Dr. Louis-Philippe Marcotty du Cabinet vétérinaire Marcotty & Co.) en de architect er een uiterst leesbaar gebouw van.

Het P2-gebouw in Innsbruck: een nieuwe generatie hoogbouw met urbanissima

Het P2-gebouw in Innsbruck: een nieuwe generatie hoogbouw met urbanissima

25-02-2021 P2 is flatgebouw, stadsbibliotheek en openbare ruimte in één. In het concept van het Innsbrucker architectenbureau LAAC staat multifunctionaliteit centraal. De LAAC-architecten Kathrin Aste en Frank Ludin hebben met het P2-gebouw in hun stad een nieuwe generatie hoogbouw doen ontstaan. "Hoogbouw is in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in diskrediet geraakt”, meent Aste. Mensen denken hierbij meteen aan lange, donkere gangen, anonimiteit en kleine onpersoonlijke woningen. Maar steden groeien sterk, terwijl het aantal ontwikkelingsgebieden minimaal is. "De onbeminde hooggebouw lijkt de enige oplossing te zijn”, benadrukt de architecte. Urbanissima is een hybride typologie die verschillende gebruiksmogelijkheden onder één dak verenigt en hoogbouw zo weer aantrekkelijk maakt. Kathrin Aste en Frank Ludin hebben met het P2-gebouw een urbanissima-concept gerealiseerd nabij het voormalige goederenstation Frachtenbahnhof in Innsbruck.

Sainte-Barbe in Nijvel, een wijk in transitie

Sainte-Barbe in Nijvel, een wijk in transitie

02-02-2021 De werkzaamheden aan de vier woontorens in de wijk Sainte-Barbe begonnen in februari 2019. In totaal werden 240 appartementen gerenoveerd. De renovatie maakt deel uit van de projectoproep “Wijk in transitie” die eind 2012 werd gelanceerd door minister Nollet. Het programma “Wijk in transitie” blaast publieke woonwijken in moeilijke situaties nieuw leven in. Het multidisciplinaire project heeft tot doel de wijk Sainte-Barbe gemoedelijker en ecologischer te maken en ze beter te verbinden met het 350 meter verderop gelegen stadscentrum. De sociale woningbouwmaatschappij ‘Habitations Sociales du Roman Païs’ heeft het architectenbureau DR(EA)²M samen met het bureau Piron Ingenieurs aangesteld om het renovatieproject van de woontorens van Sainte-Barbe in Nijvel uit te voeren

460 resultaten gevonden