Doorzoek volledige site
28 april 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Eerst Kortrijk, dan Milaan voor AGC Glass Europe

Illustratie | Belgian Pavilion @ Expo Milano
Illustratie | Belgian Pavilion @ Expo Milano

AGC Glass Europe is één van de bouwbedrijven die de architectenbeurs Architect@Work op 23 en 24 april 2015 ontving in de Kortrijkse Xpo. De vlakglasconstructeur stelde er zijn nieuwe gamma voor en lichtte er een tipje van de sluier over zijn aanwezigheid op de Wereldtentoonstelling in Milaan, die loopt van 1 mei tot 31 oktober 2015.

Van Kortrijk naar Milaan

AGC Glass Europe, de grootste vlakglasconstructeur ter wereld, heeft zijn Europese zetel in Louvain-La-Neuve gevestigd. Het bedrijf kon dan ook zeker niet ontbreken op de komende Belgische architectenbeurs, Architect@Work. AGC zal op de standen 121 en 124 zijn nieuwe en vernieuwde producten presenteren, zoals onder meer vuurbestendig glas (Pyrobel Vision Line), gehard glas bedrukt in digitale zeefdruk (Artlite digital) en hardbaar gelakt glas (Lacobel T). 

Kortrijk is echter slechts een voorproefje voor de glasfabrikant. Exact een week na het einde van Architect@Work wordt namelijk de Wereldtentoonstelling in Milaan afgetrapt. Ons land wordt daar vertegenwoordigd in het Belgische paviljoen, waarvoor AGC als officiële partner maar liefst 1305 m2 glas mocht leveren. Het paviljoen heeft de vorm van een langgerekte, typisch Belgische hoeve, met op het einde daarvan een groot bolvormig atrium. Beide delen zijn hoofdzakelijk opgetrokken uit glas.

 

Hoeve symbool voor voeding

De gevel van de symbolische hoeve in het Belgische paviljoen (het thema van de wereldtentoonstelling is voeding) bestaat uit gecoat glas dat zowel zonnewarmte weert als thermisch isoleert. Het is echter vooral het gebruikte materiaal van het dak dat indruk maakt. Het fotovoltaïsch gelaagde glas filtert het invallende licht en voorziet het paviljoen tegelijkertijd van elektriciteit. Dit gebeurt niet alleen via kristallijne fotovoltaïsche cellen, maar ook dankzij een energieproducerende organische film. Laatstgenoemde techniek wordt momenteel nog op punt gesteld en is een samenwerking tussen AGC Glass Europe en Heliatek. 

 

Overkoepelde stad met randwijken

De gang in het hoevevolume leidt de bezoekers via een origineel lichtspel naar een ondergrondse ruimte die de Belgische innovaties voor de voedingsindustrie demonstreert. De weg terug naar boven loopt via een monumentale trap met treden en leuningen uit extra-blank gelaagd glas. Vervolgens komen de bezoekers in het tweede volume terecht, dat de ideale stedenbouwkundige organisatie van de toekomst voorstelt. De groene ingangen die het centrum (het atrium) van de randwijken (de houten paviljoenen eromheen) scheiden, moeten de ruimte zuurstof geven. 

De koepel van het atrium bestaat voor de helft uit fotovoltaïsch en voor de helft uit zonwerend glas. Ook de kleinere houten ‘randwijken’ rondom het atrium hebben gevels en daken uit dit zonwerende materiaal. De culinaire hoogstandjes die de bezoekers in het atrium kunnen ontdekken, worden ten slotte klaargemaakt in een omgeving van antibacterieel glas dat 99,9% van de bacteriën op zijn oppervlak kan elimineren. AGC Glass Europe toont met dit grootse project dat er in de Belgische glassector nog steeds plaats is voor innovatie en meer duurzaamheid.

GERELATEERDE DOSSIERS