Doorzoek volledige site
28 februari 2018

Guardian Glass creëert ‘the great indoors’ in perfecte harmonie met de natuur

Illustratie | Guardian Glass LLC, © Gonzalo Botet
Illustratie | Guardian Glass LLC, © Gonzalo Botet
Illustratie | Guardian Glass LLC, © Gonzalo Botet
Illustratie | Guardian Glass LLC, © Gonzalo Botet

Een woestijn. Een huis. Een reeks speciale glastypes en een team deskundige professionals. Dat is “La Casa del Desierto” (het huis in de woestijn). Het is een gewaagd en creatief project van Guardian Glass, ontworpen door OFIS Architects, en werd onlangs in Spanje voltooid met een duidelijk afgebakende doelstelling: via ervaring uit de eerste hand en op locatie, over de vier seizoenen van het jaar heen, het belang aantonen van glas in ons dagelijkse leven, en dit in een van de moeilijkste omgevingen die men zich kan indenken.

De Casa del Desierto moet de natuur trotseren en is ontworpen om bestand te zijn tegen de Gorafe-woestijn (provincie Granada, Spanje), die wordt beschouwd als een van de meest ruwe en extreme gebieden in Europa. Het gebouw rust op een houten structuur en is volledig beglaasd met energie-efficiënt Guardian-glas met hoge prestaties.

De oppervlakte beslaat slechts 20 m² en is ingedeeld in drie zones: de slaapkamer, de badkamer en de woonkamer. Het huis is een plek die het landschap overziet en die voorzien is van een waterfiltratiesysteem, een energieopwekkingssysteem en een stel zonnepanelen.

 

Beantwoorden aan uitdagingen

Het ontwerp is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van een groot en ervaren team architecten onder leiding van Spela Videcnik van OFIS Architects – samen met specialisten van Guardian Glass en ingenieurs en energieconsultants van AKT II en Transsolar.

De visie is om te beantwoorden aan hedendaagse en toekomstige uitdagingen inzake architectuur en constructie, en het promoten van milieuvriendelijke en energie-efficiënte bouwwerken.

Een project waarbij het gekozen glastype voor het afsluiten van elke ruimte een directe impact heeft, toont aan dat het mogelijk is om het binnenklimaat van een woning te transformeren door de selectie van het meest geschikte glas voor elke specifieke situatie.

 

Praktische en comfortabele woning

Het gebruikte vensterglas in een woning helpt energie besparen, verbetert de thermische en akoestische isolatie van de binnenruimtes en kan zelfs het beveiligingsniveau tegen slagen of inbraakpogingen verhogen. Uiteindelijk zorgt de beglazing, wanneer deze wordt geselecteerd overeenkomstig de specifieke eisen van elk specifiek geval, ervoor dat een gebouw tot een praktische en comfortabele woning wordt, ongeacht waar deze is gelegen.

Bovendien heeft Guardian Glass niet alleen de juiste productportfolio’s, maar beschikt het bedrijf ook over de nodige instrumenten om gemakkelijk producten te kunnen specificeren, terwijl het tegelijkertijd voor advies en begeleiding zorgt. Met de hulp van beglazingen met hoge prestaties van Guardian Glass kunnen architecten en binnenhuisontwerpers van over de hele wereld the great indoors ontwerpen en verbeteren.

 

De locatie: de Gorafe-woestijn

De woestijn van Coloraos de Gorafe bevindt zich in het noordelijke deel van de regio Guadix in de provincie Granada, in Andalusië. Ze dankt haar naam aan de kleurschakeringen van de rode zandsteen en aan de diversiteit van de rotsformaties in de omgeving, die werden gevormd door de bijzonderheden van het erosiesysteem en het gebrek aan vegetatie.

Duizenden jaren erosie hebben tot het ontstaan van de “badlands” geleid, die zo worden genoemd door de extreme dorheid en het ravijnachtige uiterlijk. Canyons, geulen, ravijnen, kanalen en andere gelijkaardige geologische formaties vormen het algemene landschap van de woestijn, die wordt beschouwd als een van de meest vijandige omgevingen van Europa.

 

De experts spreken over “La Casa del Desierto”

Spela Videcnik, architect bij OFIS Architects: “Hoe we een woning met een comfortabele sfeer konden creëren in barre weersomstandigheden zoals die van een woestijn, is wat ons het meest aansprak. Anderzijds is het landschap erg mooi, het is een perfect toevluchtsoord om te ontsnappen aan het hedendaagse stadsleven, en dus wilden we een comfortabele omgeving creëren waarin iemand even alleen kan zijn (...) We hoopten dat we goed konden samenwerken om aan te tonen dat we een glazen huis met een comfortabele leefomgeving konden realiseren in de woestijn.”

Markus Krauss, klimaatingenieur bij Transsolar: “Wat mijn eerste idee was? Iets als ... o jee! Dat gaat verschrikkelijk heet zijn. Direct gevolgd door ... dat wordt wel een interessante uitdaging.”

Tomás Kovács, hoofd van de afdeling Technical Advice bij Guardian Glass: “Dit wordt een volledig alleenstaande woning. Ze heeft geen externe energiebronnen, elektriciteit of gas. (...) De doelstelling van dit project is om aan te tonen dat the great indoors met het juiste glas om het even waar kan worden gerealiseerd. (...) Het wordt een erg zware beproeving voor het glas.”

Miguel Pérez Navarro, burgemeester van Gorafe: “De eerste keer dat ik over het project hoorde, was ik stomverbaasd. Het lijkt aanvankelijk gekkenwerk omdat het in feite neerkomt op een serre bouwen in een woestijn, waar de traditionele huizen bovendien grotwoningen zijn, die destijds werden uitgehouwen door de lokale bevolking, teneinde zich te kunnen aanpassen aan het extreme klimaat.”

GERELATEERDE DOSSIERS