Doorzoek volledige site
30 juli 2012 | ROXANE HEEREN

De Boekenberg: transparante piramide als bibliotheek

Onlangs werd de nieuwe bibliotheek op het marktplein van Spijkenisse officieel geopend. Met zijn glazen schil oogt het gebouw, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV, als een eigentijdse glazen piramide. Naast het bibliotheekgedeelte zijn er commerciële ruimten, een leescafé, een auditorium, een denksportcentrum en vergaderruimten in het gebouw voorzien. Brakel Atmos plaatste de glazen stolp en koos voor glas van Saint-Gobain Glass.
Onlangs werd de nieuwe bibliotheek op het marktplein van Spijkenisse officieel geopend. Met zijn glazen schil oogt het gebouw, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV, als een eigentijdse glazen piramide. Naast het bibliotheekgedeelte zijn er commerciële ruimten, een leescafé, een auditorium, een denksportcentrum en vergaderruimten in het gebouw voorzien. Brakel Atmos plaatste de glazen stolp en koos voor glas van Saint-Gobain Glass.


Bibliotheek voor iedereen

Een openbare bibliotheek is voor iedereen, dus moet het een transparant gebouw zijn. Die gedachte inspireerde MVRDV tot het ontwerp voor bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse. Het resultaat is een piramidevormig gebouw met een strakke, glazen schil.

Naast het bibliotheekgedeelte, dat met 3.600 m2 het grootste deel van het gebouw beslaat, zijn er ook commerciële ruimten, een leescafé, een auditorium, een denksportcentrum en vergaderruimten. Deze en alle andere ‘gesloten’ ruimten, zoals kantoren en magazijnen, zijn gestapeld, waardoor een trappiramide ontstaat. Tegen deze ‘berg’ zijn de boekenkasten gemonteerd. De terrassen rond de berg zijn geschikt als looppaden, tentoonstellings- en presentatieruimten en bieden ruimte voor lezen en ontmoeten.




Fragiel evenwicht

De hele Boekenberg wordt overkoepeld door een 3.000 vierkante meter grote glazen stolp, gemaakt door Brakel Atmos uit Uden. Het oppervlak moest helemaal strak zijn; bedieningen en leidingen zijn volledig weggewerkt in de glasconstructie. Brakel Atmos engineerde en realiseerde de complete glazen piramide op basis van het vierzijdig ingeklemde Brakel 4-systeem.

De samenstelling van het glas was een belangrijk punt. Enerzijds moest het gebouw zo transparant mogelijk gehouden worden. Tegelijk moesten de binnentemperaturen ook onder controle blijven en moest UV-straling zoveel mogelijk geweerd worden - de boeken mogen immers niet groen kleuren. Daarom werd gezocht naar de juiste percentages zonwering en de reflectiewaarden. Op basis van de mock-up die Brakel Atmos vervaardigde, werd uiteindelijk gekozen voor 6 millimeter Cool-lite Xtreme 60/28 gelaagde blanke beglazing van Saint-Gobain met een gasgevulde spouw van 15 millimeter.


Ventilatie

Een ander vraagstuk dat in goed overleg werd opgelost, was het op gang brengen van de luchtstroom in de glazen piramide. Onder de kasten wordt lucht vanuit de vloeren ingeblazen. De afvoer gebeurt tussen het glas en de houten spanten via esthetische Brakel Atmos uitzetramen (type Luma) met verborgen bediening. Voor ventilatie in de gevel zijn Inova uitzetramen opgenomen. De hele beglazingsconstructie kan op 10 meter hoogte, bij de overgang van dak naar wand, in theorie 10 cm heen en weer bewegen. Deze bewegingen worden in de koppelingen van de aluminium roedes opgevangen.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS