Doorzoek volledige site
Dossier

Groene gevels

MUURTUIN heeft als eerste brandattest voor gevelgroen beet

MUURTUIN heeft als eerste brandattest voor gevelgroen beet

08-01-2021 MUURTUIN, een Antwerps bedrijf gespecialiseerd in verticaal groen, heeft een primeur beet. De firma kan als eerste in België een brandattest voorleggen voor zijn muurtuinen, meer bepaald in brandreactieklasse B-s2, d2 die aan de reglementaire voorschriften beantwoorden voor middelhoge gebouwen (tot 25 meter hoog!). “Een revolutie in de sector gezien de brandweer voor gevelgroen tot nu toe altijd uitzonderingen moest toestaan”, aldus Teun Depreeuw, zaakvoerder van MUURTUIN.

Teun Depreeuw (MUURTUIN): “Grondgebonden verticale groene gevels trekken geen muggen aan”

Teun Depreeuw (MUURTUIN): “Grondgebonden verticale groene gevels trekken geen muggen aan”

16-12-2020 De factcheck van architectura.be en het WTCB over het opmerkelijke nieuws dat woonblokken in de Chinese stad Chengdu verlaten zouden zijn omwille van een muggenplaag te wijten aan de overwoekerde groene gevels, blijft niet onopgemerkt. Ook Teun Depreeuw van MUURTUIN, ontwikkelaar van verticaal groen, laat zijn licht schijnen op de zaak: “Muggen kunnen niet in potgrond/substraat zitten, maar wel in stilstaand water. Wellicht ligt dat aan de basis van de muggenplaag in China.”  

FACTCHECK. Veroorzaken groene gevels in China muggenplaag?

FACTCHECK. Veroorzaken groene gevels in China muggenplaag?

03-12-2020 Onlangs bereikte de redactie van architectura.be een opmerkelijke reportage van France TV. Een woonproject in de Chinese stad Chengdu zou amper twee jaar na oplevering verlaten zijn door de bewoners omwille van een muggenplaag. De oorzaak: overwoekerende planten op de balkons. Gezien groene gevels ook in ons land in opmars zijn, leek het ons opportuun om dit verder te onderzoeken. We gingen we ten rade bij het WTCB. Daar kregen we een klaar en duidelijk antwoord: groene wanden verhogen het aantal muggen niet, en in ons land (en daarbuiten) is er ook geen enkel voorbeeld van bekend. Groene gevels bieden net een meerwaarde gezien ze de biodiversiteit en de luchtkwaliteit bevorderen. Wel wijst het WTCB op het belang van een doordacht ontwerp en onderhoudsplan.

Gevelgroen? Integreer onderhoud in uw ontwerp en anticipeer op biodiversiteit

Gevelgroen? Integreer onderhoud in uw ontwerp en anticipeer op biodiversiteit

02-12-2020 In een vorig artikel onderwierpen we het opmerkelijke nieuws dat een woonproject in de Chinese stad Chengdu zou verlaten zijn door de bewoners door een muggenplaag te wijten aan de groene gevels aan een factcheck. De conclusie van het WTCB was duidelijk: groene gevels zijn geen broedplaats voor muggen en verhogen het aantal muggen dus niet. Wel is onderhoud van cruciaal belang. Het WTCB voorziet ons i.s.m. gespecialiseerde wetenschappelijke partners van enkele aandachtspunten en tips.

Gevelgroen? Ontwerp een degelijk irrigatiesysteem

Gevelgroen? Ontwerp een degelijk irrigatiesysteem

02-12-2020 In een vorig artikel onderwierpen we het opmerkelijke nieuws dat een woonproject in de Chinese stad Chengdu zou verlaten zijn een muggenplaag te wijten aan de groene gevels aan een factcheck. De conclusie van het WTCB was duidelijk: groene gevels zijn geen broedplaats voor muggen en verhogen het aantal muggen dus niet. Wel is een doordacht irrigatiesysteem van groot belang om stilstaand water – dat wel muggen kan aantrekken – te vermijden. Het WTCB voorziet ons i.s.m. gespecialiseerde wetenschappelijke partners van enkele aandachtspunten en tips.

TECHNISCHE INFO. Groene wanden ter verbetering van het akoestische binnen- en buitenklimaat

TECHNISCHE INFO. Groene wanden ter verbetering van het akoestische binnen- en buitenklimaat

14-10-2020 Groene bouwelementen (bv. daken, wanden en schermen) worden alsmaar vaker toegepast in een duurzame stadsontwikkeling. Ze dragen onder meer bij tot een betere luchtkwaliteit, beperken de klimaatopwarming, zorgen voor extra waterbuffering en verhogen de stedelijke biodiversiteit. Daarnaast kunnen ze ook ingezet worden om het akoestische binnen- en buitenklimaat te verbeteren. Ontdek er alles over in dit WTCB-artikel. 

Douchewater zuiveren via voorgevel? Het kan met een groene gevel

Douchewater zuiveren via voorgevel? Het kan met een groene gevel

14-11-2019 Onlangs realiseerde Muurtuin BVBA een verticale muurtuin op de voorgevel van een stadswoning te Gent. Deze innovatieve multidisciplinaire eyecatcher  is een volwaardige bouwschil met heel wat bouwtechnische voordelen (betere thermische isolatie, geluidsisolatie, een positieve invloed op de levensduur van de gevel en een lager brandrisico) en milieuvoordelen (captatie van fijn stof, toename van stedelijke biodiversiteit), maar daar blijft het niet bij. Deze groene gevel staat namelijk ook in voor de zuivering van  grijs water  (douche- en keukenafvalwater) tot water voor laagwaardige toepassingen (toiletspoelwater).  Deze innovatieve totaaloplossing is een concept van Teun Depreeuw (zaakvoerder van Muurtuin BVBA) en wordt gecommercialiseerd onder de naam Total Value Wall (TVW).

32 resultaten gevonden