Doorzoek volledige site
Dossier

Groene gevels

Kersvers winkelpark van AAVO Architects scoort op alle vlakken

Kersvers winkelpark van AAVO Architects scoort op alle vlakken

16-12-2021 Mechelen is weer een fraaie blikvanger rijker. Sinds 28 oktober kunnen de fiere Maneblussers terecht in winkelpark Malinas, een hoogwaardige commerciële ontwikkeling met de allure van een ‘dorp in de stad’. De strategische ligging – langs de N16, in de ‘oksel’ van de R6 en vlak bij op- en afrittencomplex Mechelen-Noord van de E19 – spreekt boekdelen, net als de piekfijne architectuur van AAVO Architects, de kwalitatieve omgevingsinrichting en de torenhoge duurzaamheidsambities. De gebogen vorm van het complex, de brede promenade en het groene karakter van de site prikkelen de verbeelding en garanderen de vele bezoekers een unieke winkelbeleving.

TECHNISCHE INFO. Brandveiligheid:  een belemmering voor  de ontwikkeling van groene gevels?

TECHNISCHE INFO. Brandveiligheid: een belemmering voor de ontwikkeling van groene gevels?

19-10-2021 Het risico op brandoverslag moet in aanmerking genomen worden voor alle geveltypes. Hoewel het niet eenvoudig is om het brandgedrag van groene gevels te beoordelen, vormen zij geen uitzondering op de regel. Een regelmatig onderhoud, een doordachte keuze van de onderdelen en de in dit artikel besproken aanvullende constructieve schikkingen kunnen dit risico echter helpen te verminderen. Lees er meer over in dit artikel verschenen in WTCB-Contact n° 75. 

Toparchitect Stefano Boeri huldigt Palazzo Verde in Antwerpen in

Toparchitect Stefano Boeri huldigt Palazzo Verde in Antwerpen in

30-09-2021 Het gebeurt niet vaak dat de beroemde Italiaanse architect Stefano Boeri afzakt naar België, maar voor Palazzo Verde in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid, maakte hij graag een uitzondering. Boeri en zijn partners Francesca Cesa Bianchi en Marco Giorgio hebben het gloednieuwe gebouw officieel ingehuldigd, samen met projectontwikkelaar Triple Living. “Ik ben ervan overtuigd dat onze steden een hoofdrol moeten spelen in de strijd tegen de dramatische gevolgen van de klimaatopwarming. We moeten ze dringend groener invullen, willen we het tij nog keren”, verwoordt een strijdvaardige Boeri zijn visie op de toekomst. Boeri realiseerde Palazzo Verde in samenwerking met OM/AR, Sweco, Laura Gatti, Groep Dirk De Groof, D2S International en Group D. Het gebouw is opgetrokken door aannemer Van Laere. 

Vernieuwd WTCB-kantoorgebouw wordt toonbeeld van innovatie (BOVAArchitects)

Vernieuwd WTCB-kantoorgebouw wordt toonbeeld van innovatie (BOVAArchitects)

23-02-2021 In Zaventem is deze maand de ambitieuze renovatie gestart van het kantoorgebouw van het WTCB. Als promotor van technologische innovatie in de bouwsector moet deze verbouwing een voorbeeldproject worden op velerlei vlakken: van energetische renovatie en circulair hergebruik tot de toepassing van groengevels en geavanceerde digitale technologieën. Het ontwerp is van de hand van BOVAArchitects. Daarnaast zijn ook Bureau Bouwtechniek (bouwtechnische ondersteuning, BIM, controle op de uitvoering), Daidalos Peutz (bouwfysica), Denis Dujardin (landschap), Ney & Partners (stabiliteit), boydens engineering (technieken en EPB), Bureau d’Etudes Delta GC (brandveiligheid), Health & Safety Consulting (veiligheidscoördinatie) en Bert Leroy (visualisatie) bij het project betrokken. Vanhout nv voert de werkzaamheden uit.

Diller Scofidio + Renfro en Stefano Boeri Architetti blazen nieuw leven in Pirellino-wolkenkrabber in Milaan

Diller Scofidio + Renfro en Stefano Boeri Architetti blazen nieuw leven in Pirellino-wolkenkrabber in Milaan

02-02-2021 Stefano Boeri Architetti heeft de handen in elkaar geslagen met het Amerikaanse bureau Diller Scofidio + Renfro om de befaamde Pirellino-wolkenkrabber in Milaan te renoveren, geflankeerd door een nieuwe met planten bedekte houten toren. Het project, dat de naam Pirelli 39 kreeg, zal de leegstaande wolkenkrabber van Gio Ponti en Pier Luigi Nervi uit 1958 aanpassen aan de moderne standaarden. Een glazen brug zal de verbinding maken met de nieuwe toren.   

MUURTUIN heeft als eerste brandattest voor gevelgroen beet

MUURTUIN heeft als eerste brandattest voor gevelgroen beet

08-01-2021 MUURTUIN, een Antwerps bedrijf gespecialiseerd in verticaal groen, heeft een primeur beet. De firma kan als eerste in België een brandattest voorleggen voor zijn muurtuinen, meer bepaald in brandreactieklasse B-s2, d2 die aan de reglementaire voorschriften beantwoorden voor middelhoge gebouwen (tot 25 meter hoog!). “Een revolutie in de sector gezien de brandweer voor gevelgroen tot nu toe altijd uitzonderingen moest toestaan”, aldus Teun Depreeuw, zaakvoerder van MUURTUIN.

Teun Depreeuw (MUURTUIN): “Grondgebonden verticale groene gevels trekken geen muggen aan”

Teun Depreeuw (MUURTUIN): “Grondgebonden verticale groene gevels trekken geen muggen aan”

16-12-2020 De factcheck van architectura.be en het WTCB over het opmerkelijke nieuws dat woonblokken in de Chinese stad Chengdu verlaten zouden zijn omwille van een muggenplaag te wijten aan de overwoekerde groene gevels, blijft niet onopgemerkt. Ook Teun Depreeuw van MUURTUIN, ontwikkelaar van verticaal groen, laat zijn licht schijnen op de zaak: “Muggen kunnen niet in potgrond/substraat zitten, maar wel in stilstaand water. Wellicht ligt dat aan de basis van de muggenplaag in China.”  

FACTCHECK. Veroorzaken groene gevels in China muggenplaag?

FACTCHECK. Veroorzaken groene gevels in China muggenplaag?

03-12-2020 Onlangs bereikte de redactie van architectura.be een opmerkelijke reportage van France TV. Een woonproject in de Chinese stad Chengdu zou amper twee jaar na oplevering verlaten zijn door de bewoners omwille van een muggenplaag. De oorzaak: overwoekerende planten op de balkons. Gezien groene gevels ook in ons land in opmars zijn, leek het ons opportuun om dit verder te onderzoeken. We gingen we ten rade bij het WTCB. Daar kregen we een klaar en duidelijk antwoord: groene wanden verhogen het aantal muggen niet, en in ons land (en daarbuiten) is er ook geen enkel voorbeeld van bekend. Groene gevels bieden net een meerwaarde gezien ze de biodiversiteit en de luchtkwaliteit bevorderen. Wel wijst het WTCB op het belang van een doordacht ontwerp en onderhoudsplan.

37 resultaten gevonden