Doorzoek volledige site
01 april 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Witkowski en Gola lanceren Suspended Gardens Project in Belgorod

Illustratie | Witkowski F. Boguslaw
Illustratie | Witkowski F. Boguslaw
Illustratie | Witkowski F. Boguslaw
Illustratie | Witkowski F. Boguslaw
Illustratie | Witkowski F. Boguslaw
Illustratie | Witkowski F. Boguslaw

In Belgorod in Zuid-West Rusland lanceert het team van Boguslaw F. Witkovski en Daniel Gola het Suspended Gardens Project, een nieuw model voor stadswoningen met zwevende of hangende tuinen. Het model draait om duurzaamheid: zo wordt er onder meer geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en wordt het regenwater hergebruikt. Een andere belangrijke verwezenlijking is de afwezigheid van het hitte-eiland effect dankzij de ovale vorm van de percelen.

Weg met hitte-eilanden

Het Suspended Gardens Project ziet eruit als een verzameling bewoonde heuvels en heeft een positieve impact op de duurzaamheid van de stad. De specifieke vorm van de percelen maakt komaf met het zogenaamde hitte-eiland effect, dat ervoor zorgt dat er in de hogere delen van rechthoekige gebouwen oververhitting optreedt. Elke inwoner van de bewoonde heuvels zal ook zelf groenten, fruit en bloemen kunnen kweken. De overdekte publieke ruimtes die uitgeven op de straat worden geflankeerd door cafés en restaurants. De structuur van het model zorgt bovendien voor een grote flexibiliteit in het aanpassen van de woonruimtes. 

 

Groendaken creëren oase van rust

De gebouwencluster maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen, waardoor de energie op een efficiënte manier beheerd kan worden. Ook een deel van het regenwater wordt via de groene daken opgeslorpt en een ander deel wordt hergebruikt voor het verminderen van het reeds vernoemde hitte-eiland effect. Luchtvervuiling en lawaai worden door de beplante terrassen en groene filters tot een minimum gereduceerd. De calorieën die bij de verwerking van het grijze water vrijkomen, helpen ten slotte eveneens bij de energiebesparing. Belgorod zal dus binnenkort een echte stille binnenstad hebben met een groen hart. 

GERELATEERDE DOSSIERS