Doorzoek volledige site
08 oktober 2012 | LIESBETH VERHULST

Bee Public ontwerpt groene landmark ECO Wigwam

Materia en Cultiwall daagden ontwerpers en architecten uit om een groene landmark te ontwerpen op een bijzondere openbare plaats in of rond Amsterdam. Bee Public, design lab voor jonge ontwerpers opgericht door Streetlife, ging de uitdaging aan en ontwierp de ECO Wigwam.

Materia en Cultiwall daagden ontwerpers en architecten uit om een groen landmark te ontwerpen op een bijzondere openbare plaats in of rond Amsterdam. Bee Public, design lab voor jonge ontwerpers opgericht door Streetlife, ging de uitdaging aan en ontwierp de ECO Wigwam.
Bee Public is opgericht vanuit de passie voor productontwerp en de ambitie om duurzame uitdagingen in de openbare ruimte aan te gaan. Stedelijk gebieden groeien steeds meer dicht; meer beton, meer bakstenen, en meer glas. Het groen moet hiervoor wijken. Met de ECO Wigwam wil Bee Public de gemeenschap in aanraking brengen met duurzaamheid.

De ECO Wigwam is een losstaand groen object met verschillende vlakken verticaal groen. Het hoger geplaatste groen voorziet in een permanente groene toon in de buurt. In de panelen voor “Urban Gardening” kunnen kinderen uit de omgeving of de gemeenschap hun eigen moes/kruidentuintje aanleggen en onderhouden.
Aangezien de bij een essentiële rol in het bestuiven en de groei van de planten, heeft Bee Public ook een  "bijenhotel" geïntegreerd in het ontwerp om de biodiversiteit te verbeteren in de buurt.

Het object is tevens geheel zelfvoorzienend. Regenwater wordt opgevangen en opgeslagen. Dit wordt gebruikt voor bewatering en is ook toegankelijk via een waterpunt aan de zijkant. Verder voorziet de ECO Wigwam zichzelf van de benodigde elektriciteit door middel van zonnecellen. Met de Eco Wigwam wil Bee Public een groene impuls geven aan de omgeving en interactie met, en zorgzaamheid van, de gemeenschap stimuleren.