Doorzoek volledige site
26 januari 2010

Gevel 2010: groene gevels

Dat we dankzij de opkomst van groendaken het dak ook kunnen benutten om onze gebouwen letterlijk en figuurlijk groener te maken, is al goed ingeburgerd. Maar kan dat systeem ook niet voor gevels toegepast worden? Toch wel. Op Gevel 2010 maakten we op de standen van Green wave Systems, Mobicare en Cityroofs kennis met enkele groene gevel-systemen.

Dat we dankzij de opkomst van groendaken het dak ook kunnen benutten om onze gebouwen letterlijk en figuurlijk groener te maken, is al goed ingeburgerd. Maar kan dat systeem ook niet voor gevels toegepast worden? Toch wel. Op Gevel 2010 maakten we op de standen van Green wave Systems, Mobicare en City Roofs kennis met enkele groene gevel-systemen.

Mobicare

Het Mobicare gevelbegroeningssysteem biedt een direct groen resultaat dat zowel aan nieuwe als bestaande gevels gemonteerd kan worden. Het basiselement is een aluminium plantenbak waarin volgroeide hagen zijn geplaatst. Deze bakken worden aan de gevel van een gebouw gemonteerd, zoals parkeergarages, hotels of kantoorgebouwen. Door middel van een irrigatiesysteem worden de hagen bemest en bewaterd.

 

    
Green Wave Systems

Bij de groene (of paarse) gevel van Green Wave Systems groeien de planten in speciale kunststof modules die gevuld zijn met aarde. De constructie is verkrijgbaar in zes kleuren en wat de plantensoorten betreft, kan men zowat alle kanten uit. Het systeem heeft een gewicht van 80 tot 120 kg/m² en kan dus ook bij de meeste bestaande gebouwen toegepast worden zonder dat er verstevigingen nodig zijn. De watervoorziening en de drainage zijn in het systeem geïntegreerd.


 

    

 

 Cityroofs

 Zoals de naam doet vermoeden is Cityroofs gefocust op groendaken. Het reikt echter ook specifieke oplossingen aan voor groene gevels. Hun systeem Aquadyne bestaat uit groene gevelplaten van gerecycleerd kunststof.  De platen hebben een open structuur waardoor het water goed geabsorbeerd wordt en de begroeiing zich vast kan zetten. Cityroofs werd onlangs door de internationale vakjury van Design Management Europe verkozen tot winnaar in de categorie ‘Design Strategy for Sustainability’ en sleepte ook een nominatie in de wacht voor de Dutch Design Award en de Design Management Europe Award, First Time Design project.

    
 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS