Doorzoek volledige site
Dossier

Herbestemming

Korteknie Stuhlmacher Architecten, Bovenbouw Architectuur, BOOM Landscape en Sabine Okkerse geven Stuivenbergsite nieuwe toekomst

Korteknie Stuhlmacher Architecten, Bovenbouw Architectuur, BOOM Landscape en Sabine Okkerse geven Stuivenbergsite nieuwe toekomst

17-01-2022 Er is een ontwerpteam aangesteld om de herontwikkeling van de Stuivenbergsite in Antwerpen-Noord vorm te geven. Korteknie Stuhlmacher Architecten en Bovenbouw Architectuur werken daarvoor samen met BOOM Landscape en architectenbureau Sabine Okkerse. In hun wedstrijdontwerp hervormt dit Vlaams-Nederlandse multidisciplinaire team de voor de buurt vandaag niet-toegankelijke site tot een terrein met publieke tuin. Bovendien tonen ze een grote affiniteit met het verleden van de site. Zo stellen ze voor om de verschillende gebouwen opnieuw los van elkaar te laten bestaan en ze te verbinden met binnen- en buitengangen in open lucht, net zoals bij de oorspronkelijke bouw van het Stuivenbergziekenhuis.

Concertzaal De Harmonie getransformeerd tot districtshuis en eventruimte door Atelier Kempe Thill en RE-ST

Concertzaal De Harmonie getransformeerd tot districtshuis en eventruimte door Atelier Kempe Thill en RE-ST

29-11-2021 De historische concertzaal De Harmonie in Antwerpen heeft zopas een tweede leven gekregen als districtshuis, stadsloket en evenementenruimte. Het ontwerp van Atelier Kempe Thill en RE-ST restaureerde De Harmonie als monument en bracht het gebouw grotendeels terug naar zijn oospronkelijk beeld. Ook het park werd hersteld in de geest van de 19de eeuw. De landschapstuin - getekend door LAND Landschapsarchitecten en ARA - vormt het kader van het gebouw en staat ermee in dialoog. Het ontwerpteam bestond verder uit BAS, Atlas Engineering, M&R Engineering (Sweco Belgium), Peutz en Caroline Vandegughte. 

Gerestaureerd Stationsgebouw herstelt ontmoetingsplek van statiewijk in ere

Gerestaureerd Stationsgebouw herstelt ontmoetingsplek van statiewijk in ere

15-11-2021 In de Statiewijk in Deerlijk kreeg het voormalig stationsgebouw met erfgoedwaarde, na een lange periode van leegstand en inactiviteit, een nieuwe bestemming die zijn vroegere functie van ontmoetingsplaats en kruispunt van reizigers in ere herstelt. De herbestemming resulteerde in een drievoudige invulling: logies, appartement en brasserie. Het resultaat is het werk van een respectvolle restauratie samen met een hedendaagse invulling van het nieuwe programma.

Toekomst Leuvense Marie Thumas-site aan de Vaart krijgt vorm met ontwerp van KRAS architecten

Toekomst Leuvense Marie Thumas-site aan de Vaart krijgt vorm met ontwerp van KRAS architecten

08-10-2021 De toekomst van de 32.000 vierkante meter grote Marie Thumas-site aan de Leuvense Vaart wordt steeds concreter. De oude conservenfabriek wordt grotendeels gerenoveerd en krijgt binnenin een volledig nieuwe indeling: er komen werkplaatsen en kantoren, aangevuld met horeca, winkels, sport en cultuur. Op die manier moet de site opnieuw een belangrijke economische functie gaan vervullen aan de Vaart. Daarnaast kan je binnenkort opnieuw wonen op Marie Thumas, zowel op het dak van het fabrieksgebouw, als in twee nieuwe woongebouwen. Op vlak van duurzaamheid moet de nieuwe werk- en woonwijk alvast niet onderdoen: de hele site blijft vrij van fossiele brandstoffen door het gebruik van geothermie. Het ontwerp van de site is uitgetekend door de architecten van KRAS architecten, in overleg met de stad Leuven en projectontwikkelaar Revive. MACOBO-STABO staat in voor de stabiliteitsstudie. 

Voormalig kasteel Potuit in Gent wordt nieuw woonproject van GAFPA

Voormalig kasteel Potuit in Gent wordt nieuw woonproject van GAFPA

21-09-2021 Het bekende 19de-eeuwse kasteel Potuit  aan de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg krijgt een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar Istoir realiseert er een woonproject met 27 appartementen, 3 penthouses, 5 kasteelappartementen en in een latere fase nog 18 woningen. Het neoclassicistische monument zelf wordt volledig in zijn oude glorie hersteld. Alle woonunits worden aangesloten op een CO2-neutraal warmtenet waarvoor tot 150 meter diep wordt geboord. Dit project wordt de eerste gasloze wijk in Vlaanderen waarbij een lokale burgercoöperatie – in dit geval Energent - instaat voor de bouw, de financiering én het beheer van het warmtenet. Het ontwerp is van de hand van het Gentse architectenbureau GAFPA en landschapsarchitect Ann Voets,

Kolenwasserijen in Beringen worden symbiose van natuur en mijnerfgoed (ARAT architecten)

Kolenwasserijen in Beringen worden symbiose van natuur en mijnerfgoed (ARAT architecten)

16-09-2021 Hoe geef je twee in verval zijnde kolenwasserijen een creatieve en maatschappelijk verantwoorde invulling? Met die vraag in het achterhoofd werkte ontwikkelaar NV be-MINE - een SPV bestaande uit NV CIRIL, NV Van Roey Vastgoed en NV LRM - de jongste maanden een toekomstscenario uit voor de reusachtige kolenwasserijen 1 en 3 op de voormalige mijnsite in Beringen. Het antwoord? 'be-NATURE', een restauratieprincipe waarbij de lokale natuur gecontroleerd wordt binnengebracht in een gedeelte van het mijnerfgoed. Dit verrassende samenspel tussen natuur en erfgoed – goed voor een investering van om en bij de 10 miljoen euro - wil jaarlijks meer dan 100.000 extra bezoekers naar be-MINE trekken. Be-MINE ging voor het ontwerp in zee met ARAT ■ architecten, het bureau dat ook betrokken was bij de transformaties van de mijnsites van Winterslag in Genk, nu beter bekend als C-mine, en van CC Muze, De Verdieping en de schacht in Heusden-Zolder. De sloopplannen voor de kolenwasserijen lijken hiermee definitief van de baan.

135 resultaten gevonden