Doorzoek volledige site
19 mei 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Kerk Anzegem krijgt tweede leven na brand

Zo’n twee jaar na de brand is er een concreet ontwerp voor de afgebrande Sint-Jan Baptist en Sint-Eligiuskerk. Atelier Tom VanheeGraux & Baeyens architecten en Ingenium – Util slaagden erin een ontwerp te maken waarbij meerdere functies gecombineerd worden: een multifunctionele en liturgische ruimte en een plaats voor de gemeentelijke dienstverlening. De heropbouw zal vermoedelijk in het voorjaar van 2018 starten.

Het is een modern, sober, open en praktisch ontwerp geworden. De ontwerpers deelden het schip op in twee delen: een multifunctionele ruimte waar kerkdiensten maar ook concerten, tentoonstellingen, enz. kunnen plaatsvinden en een ruimte voor het gemeentebestuur.

 

Terras

Rondom de multifunctionele ruimte is een balkon (oksaal) voorzien waar het orgel en het kerkkoor zijn plaats heeft. Dit zal ook toegankelijk zijn voor de bezoekers waardoor een extra beleving van de kerk ontstaat. Het gedeelte voor de gemeentelijke diensten bestaat uit vier verdiepingen. Op het gelijkvloers komt het onthaal met spreekruimtes, daarboven de raads- en trouwzaal en de twee hoogste verdiepingen worden ingericht als burelen. Tussen het bestaande gemeentehuis en de kerk komt er ook een terras waar je vanuit de trouwzaal toegang tot hebt.

Op vraag van Onroerend Erfgoed zal het oudste deel van de kerk (= koor, sacristie en de toren) gerestaureerd worden naar de oorspronkelijk staat. Hier komt ook een stille kapel.

 

Duurzame verwarming

Ingenium staat in voor het volledige klimatisatieconcept van beide delen waarbij rekening gehouden wordt om de ruimtes op een snel reagerende en duurzame manier te verwarmen. Daarnaast moet aandacht besteed worden aan de relatieve vochtigheid zodat de pracht van de historische stukken behouden blijft.

Voor het liturgische gedeelte zorgt Ingenium voor het ontwerp van zowel de sanitaire en de elektrische uitrusting alsook het ontwerp van de lift.

Het geheel wordt met een duurzame toets omarmd waarbij onderzocht wordt om op een rendabele manier een warmtepomp en PV-panelen te integreren. Ingenium neemt hierbij ook het EPB-verhaal voor zijn rekening.