Doorzoek volledige site
12 februari 2019

Studiedag: de kerk buiten (de stad)

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Den Hout, architect René Van Steenbergen (1968) Illustratie | Olmo Peeters

De toekomst van veel kerken in Vlaanderen is onzeker. Vooral in de stadsrand en op het platteland, waar ook in de naoorlogse periode nog veel kerken gebouwd zijn. Wat is de toekomst van deze kerkgebouwen in het buitengebied? Op vrijdag 22 februari 2019 zoeken AR-TUR en KU Leuven antwoorden tijdens een werk- en studiedag. Werk mee rond de kerk in Den Hout, krijg inspiratie uit binnen- en buitenland en spreek mee over aanbevelingen voor dorpskerken in Vlaanderen.

De vraag naar het toekomstige gebruik van kerkgebouwen is onvermijdelijk. Het antwoord ontstaat meestal op praktische of economische gronden. Onderbenut blijven de architecturale kwaliteit, de mogelijkheden van de ruimte en de sociale relevantie van het kerkgebouw in dorp of regio. Hoe pak je een transformatieproces aan? Wie neemt initiatief, hoe betrek je omwonenden, wat zijn de eerste stappen?

Tijdens deze werk- en studiedag worden onder andere lokale casussen en internationale perspectieven en aanbevelingen voorgesteld, afgesloten door een gesprek over welke aanbevelingen we kunnen formuleren voor de toekomst van kerkgebouwen buiten de stad. 

Bekijk het volledige programma en bestel tickets op de website van AR-TUR.

 

GERELATEERDE DOSSIERS