Doorzoek volledige site
Dossier

Isolatie

iQ-Therm van Remmers, een troef in het energetisch bouwen en renoveren

iQ-Therm van Remmers, een troef in het energetisch bouwen en renoveren

09-12-2021 De stijgende huizenprijzen maken het voor veel mensen moeilijk om hun eerste woning te kopen. Daarom heeft de Vlaamse Regering zopas een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd, waaronder een verlaging van het registratierecht, om dit ruimschoots te compenseren. Vanaf 1 januari 2022 betaalt u slechts 1 procent in plaats van 5 procent registratierecht voor ingrijpende energierenovaties. Dit kadert ook in een algemene doelstelling om Vlaanderen tegen 2050 bijna energieneutraal te maken.

CIRCULAR FOAM-project wil recyclage van hoogwaardige isolatiematerialen een boost geven

CIRCULAR FOAM-project wil recyclage van hoogwaardige isolatiematerialen een boost geven

25-11-2021 De materiaalkringloop sluiten voor hard polyurethaanschuim: dat is het ambitieuze doel van het nieuwe pan-Europese CIRCULAR FOAM-project. Het project wordt door de EU gefinancierd en gecoördineerd door Covestro, een wereldleider in polymeren, en verenigt 22 partners uit 9 landen, die de industrie, academische wereld en samenleving vertegenwoordigen. Binnen de vier jaar willen zij samen een volledige circulaire waardeketen voor grondstoffen opzetten voor hard polyurethaanschuim dat wordt gebruikt als isolatiemateriaal in koelkasten en in de bouwsector. Indien het systeem over heel Europa geïmplementeerd kan worden, zou het vanaf 2040 jaarlijks 1 miljoen ton afval, 2,9 miljoen ton CO2-uitstoot en 150 miljoen euro aan verbrandingskosten kunnen besparen.

Schöck stelt de nieuwe Isokorb® CXT voor

Schöck stelt de nieuwe Isokorb® CXT voor

02-11-2021 De eisen aan de isolatie van gebouwen zijn vanwege de energienormen de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Daardoor spelen bouwknopen een steeds belangrijker rol. Met de Isokorb® CXT biedt Schöck een oplossing. Op dit moment slaagt slechts één thermische onderbreking op de markt erin een ψ-waarde te bereiken onder 0,1 W/m/K voor bepaalde draagklassen en opbouwen en maakt het realiseren van EPB-aanvaarde bouwknopen mogelijk: de nieuwe Schöck Isokorb® CXT type K-E.

Pavatextil P: van oude jeans tot duurzaam isolatiemateriaal

Pavatextil P: van oude jeans tot duurzaam isolatiemateriaal

02-11-2021 Een jeansbroek of -vest beschermt u tegen de koude, maar wist u dat u met deze textielsoort ook huizen kunt isoleren? Uiteraard heeft het weinig nut om woningen met jeans te bekleden, maar PAVATEXTIL P, een hoogwaardig isolatiemateriaal van gerecycleerde jeansstof op de markt gebracht door SOPREMA, heeft wél uitstekende thermische en akoestische isolerende eigenschappen. Dit materiaal wordt momenteel vervaardigd in Frankrijk in een bijzonder piloottraject en is al verkrijgbaar in België. Hier leest u alles over de weg van afgedankt textiel naar een innovatief isolatiemateriaal. SOPREMA stelde dit gloednieuwe materiaal voor op ARCHITECT@WORK in Kortrijk, en wil hiermee zijn rol als koploper en gangmaker in de sector van waterdichtings- en isolatieoplossingen bevestigen.

België laat jaarlijks meer dan 2,5 miljard euro energie verloren gaan

België laat jaarlijks meer dan 2,5 miljard euro energie verloren gaan

26-10-2021 Mochten we alle niet-geïsoleerde daken, muren en vloeren van onze huizen isoleren, dan kan in België meer dan 35.000 GWh, 7,5 Mt CO2 en 2,5 miljard euro worden bespaard, zo becijferde Recticel Insulation in zijn Isolatiebarometer 2021. En dan laten we de vele duizenden woningen die onvoldoende zijn geïsoleerd nog buiten beschouwing. Ook daar valt met na-isolatie nog heel wat winst te halen voor het milieu en onze portemonnee.

294 resultaten gevonden