Doorzoek volledige site
19 oktober 2021

Klaarchitectuur trekt natuur naar binnen in kantoorgebouw voor fruithandelaar in Borgloon

Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG
Illustratie | Studio PSG

Klaarchitectuur ontwierp een kantoorgebouw in Borgloon dat erop gericht is om de omliggende natuur zoveel mogelijk binnen te laten. Kantoormedewerkers behouden binnen de voeling met de glooiende fruitplantages die het bedrijf omringen en genieten buiten van een rustige en groene sfeer, weg van alle bedrijvigheid.
 

BelOrta wenste op zijn site een bestaande leeggoedloods af te breken om plaats te maken voor een nieuwe koelloods (5.500m2) en bijhorende kantoren om het vervolgens te verhuren aan Nicolaï Fruit, een firma gespecialiseerd in het verhandelen van fruit en groenten en waar BelOrta al jarenlang mee samenwerkt.


Verbinding met de natuur

De verbinding met de natuur vormde dan ook een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van dit kantoorgebouw. De vergaderruimtes in het verlengde van de centrale patio komen dankzij de verbindende lijn van buitenlicht los van de industriële inborst van het gebouw. De patio zorgt voor een buitenruimte waar elke medewerker of bezoeker tot rust kan komen. De kantoormedewerkers kijken uit op de glooiende fruitplantages en genieten buiten van een rustige en groene sfeer, weg van alle bedrijvigheid. En ook bezoekende vrachtwagenchauffeurs krijgen als bestemming een open en fris gebouw, waarvan de brede glazen voorgevel hen als een vertrouwd gezicht begroet.


Warmterecuperatie

Het gebouw is ook duurzaam in die zin dat de warmte van de volledig gekoelde ruimte van de loods middels een koelingsinstallatie uit glycol wordt hergebruikt voor de verwarming op lage temperatuur van de kantoren.

GERELATEERDE DOSSIERS