Doorzoek volledige site
18 oktober 2021

Een gezonde en aangename werkomgeving: het belang van een goed HVAC-systeem

Illustratie | © Daikin
Illustratie | © Daikin
Illustratie | © Daikin

Vergaderlokalen, werkplekken, conferentiezalen, flexibele officeruimte, een lounge, … een moderne werkomgeving heeft het allemaal. Om er optimaal te kunnen werken, is een goede binnenluchtkwaliteit essentieel. De ruimtes moeten constant op temperatuur zijn, de lucht fris en zuiver en de vochtigheidsgraad net goed. De installatie moet zo energiezuinig en milieuvriendelijk werken én daarenboven ook zeer gebruiksvriendelijk zijn. Een geïntegreerde klimaatregelingsysteem, dat heeft het kantoorgebouw van de toekomst nodig.

De modulariteit van de moderne kantoorgebouwen vraagt om een HVAC-systeem dat zich eenvoudig kan aanpassen. Een modulaire, reactieve en efficiënte totaaloplossing, die zich continu aanpast aan de noden van de verschillende ruimtes. Een systeem waarbij de verschillende soorten ruimtes in het pand elk een specifieke aanpak krijgen maar toch geïntegreerd worden in één geheel. Van energiezuinige verwarming, airconditioning en ventilatie tot slimme gebouwbeheersystemen, het kantoor van de toekomst heeft het allemaal.

 

Luchtreiniging en ventilatie: de sleutel tot gezonde binnenomgevingen

Sinds de COVID-19-pandemie is er een enorme aandacht komen te liggen op de kwaliteit van de binnenlucht. En terecht. Een zuivere, frisse binnenlucht is noodzakelijk voor ieders gezondheid. Daarnaast heeft de kwaliteit van de binnenlucht ook een significant effect op de prestaties en het welzijn van mensen. Ruimtes extra reinigen kan snel én efficient met kwalitatieve luchtreinigers. Deze verdienen dus zeker ook een prominente plek in de werkomgeving.

 

Bewezen doeltreffendheid tegen virussen

Daikin luchtreinigers en hun gepatenteerde luchtreinigingstechnologie, hebben hun efficiëntie tegen luchtvervuiling en tegen seizoensgebonden pollen en virussen al lang bewezen. Recentelijk werd, door het Franse laboratorium Institut Pasteur de Lille, ook formeel bewezen dat de Daikin-modellen in 2,5 minuten meer dan 99,98% van het humane coronavirus HCoV-229E* elimineren. De toestellen bleken in 2,5 minuten ook 99,93% efficiënt te zijn tegen het H1N1-virus, dat de gewone griep veroorzaakt. En dat dankzij een combinatie van de hoogperformante elektrostatische HEPA-filter die het virus insluit, waarna het wordt geëlimineerd door intense blootstelling aan de gepatenteerde Daikin Flash Streamer Technology.

Deze luchtreinigers kunnen dus efficiënt ingezet worden in de strijd tegen respiratoire aandoeningen. De compacte 'plug-and-play’ luchtreiniger dragen sterk bij tot het verlagen van het risico op overdracht van respiratoire virussen.

 

Intelligent gebouwbeheer

Het energieverbruik en de energiekosten onder controle houden, ook dat blijven belangrijke aandachtspunten. Door nauwlettend het energieverbuik op te volgen en het te optimaliseren, worden de energiekosten laag gehouden en het comfort verhoogd. Gebruiksvriendelijke besturingssystemen, zijn hierbij onmisbaar.

Geïntegreerde gebouwbeheersystemen, zoals het intuïtieve en gebruiksvriendelijke Intelligent Touch Manager van Daikin, regelen het hele kantoor op een efficiënte manier vanaf één centrale interface. Ze werken perfect samen met toestellen van derden, zodat het klimaat, de verlichting, alarmen en zelfs het systeem van de zaalreservaties. Zo wordt de klimaatregeling geactiveerd op basis van de bezetting van de zalen.

Het kantoor van de toekomst… beschikt over een intelligente en energiezuinige totaaloplossing voor de klimaatregeling die centraal beheerd wordt, de werkingskosten verlaagt en een gezonde en comfortabele werkomgeving bevordert. Een efficiënte luchtreiniging en -ventilatie zijn hierbij eveneens cruciaal.

*Het Institut Pasteur de Lille voerde de test uit met het HCoV-229E-virus, een coronavirus dat nauw verwant is aan SARS-CoV-2. Om veiligheidsredenen werd het SARS-CoV-2 virus zelf niet gebruikt. Het feit dat de twee virussen tot dezelfde familie behoren, vormt een sterke indicatie dat de luchtreinigers van Daikin belangrijke wapens zijn om het risico op virusoverdracht te verminderen en om de COVID-19-pandemie te helpen bestrijden.