Doorzoek volledige site
Dossier

Landschapsarchitectuur

Uniek herdenkingsmonument dankzij maatwerk in architectonisch beton

Uniek herdenkingsmonument dankzij maatwerk in architectonisch beton

16-12-2021 In juni werd in Kortrijk een fraai herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de coronapandemie ingehuldigd, naar een ontwerp van de gerenommeerde landschapsarchitect Bas Smets. De cirkelvormige opstelling – het eerste in de rij van vele zogeheten ‘Onumenten’ – werd opgetrokken in zwart gepolijst prefabbeton met een intrigerende groene schittering. Een fraai staaltje maatwerk dat in een waar recordtempo werd gerealiseerd.

DELVA uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2021 in Nederland

DELVA uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2021 in Nederland

18-11-2021 Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards op woensdag 10 november is het Belgisch-Nederlandse bureau DELVA Landscape Architecture & Urbanism verkozen tot Architect van het Jaar 2021. Het bureau kreeg de meeste stemmen van de door een onafhankelijke jury genomineerde architecten(bureaus). Met deze winnaar geeft de architectengemeenschap een sterk signaal over het belang van het vergroenen van onze stedelijke omgeving.

SumProject creëert met Sterea uniek samenspel tussen wonen, groen en recreatie

SumProject creëert met Sterea uniek samenspel tussen wonen, groen en recreatie

19-12-2019 Het ruimtelijke en architecturale equivalent van een hole-in-one, zo zouden we Sterea met de nodige verbeelding kunnen bestempelen. Geen scheefgetrokken vergelijking, want de opzet van dit buitengewone project op de site van de voormalige hippodroom van Sterrebeek is volstrekt uniek: een exclusieve woonomgeving creëren rond een Championship-golfbaan met achttien holes. Of om het met de woorden van architect Paul Lievevrouw (SumProject) te zeggen: “Sterea is een stedelijk verhaal dat zeer landschappelijk is uitgewerkt.” Aan dat laatste droeg Bureau Bas Smets in grote mate bij.

Gentse stadstuin is mooiste van Vlaanderen

Gentse stadstuin is mooiste van Vlaanderen

07-11-2019 Een Gentse stadstuin kaapte maar liefst drie prijzen weg in de wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer, die deel uitmaakt van het gelijknamige promotietraject dat 23 jaar geleden werd opgericht om de Vlaamse tuinsector op de kaart te zetten. Jaarlijks dingt het kruin van de Vlaamse tuinspecialisten mee naar de gouden medailles. “De bewoners houden van reizen, wat ons deed besluiten tot het creëren van een echte stadsjungle”, vertellen Berwout Dochy van Studio Verde tuinarchitectuur uit Westrozebeke en tuinaannemer Stijn Phlypo uit Roeselare.

OMGEVING ziet eerste deel Mechels Vestenpark opgeleverd

OMGEVING ziet eerste deel Mechels Vestenpark opgeleverd

29-10-2019 In Mechelen werd recent de herinrichting van de Hendrik Speecqvest opgeleverd. De herinrichting vormt de eerste realisatie van het Vestenpark, naar het concept dat OMGEVING en Mint in 2012 opmaakten in opdracht van AWV. Het Vestenpark tussen de twee rijrichtingen van de Mechelse ring, zal in de toekomst een groot deel van de Mechelse binnenstad omringen. De groene publieke ruimte herstelt niet alleen het evenwicht tussen circulatie en verblijven, maar zal ook het hitte-eilandeffect verkleinen en regenwater maximaal recupereren.

OMGEVING wint Veenendaalse Architectuurprijs

OMGEVING wint Veenendaalse Architectuurprijs

17-09-2019 Het Antwerps ontwerpbureau OMGEVING wint de Veenendaalse Architectuurprijs 'De Gilbert' met hun plan voor ‘De Turfweide’. Naar aanleiding van het  500ste verjaardagsvan Gilbert van Schoonbeke organiseerde de Stichting Gilbertjaar 2019 Veenendaal een internationale prijsvraag. Gilbert van Schoonbeke, de Antwerpse ondernemer en stadsontwikkelaar, wordt immers beschouwd als één van de stichters van Veenendaal. Voor de prijsvraag werden drie Nederlandse en drie Vlaamse ontwerpbureaus uitgenodigd om een ontwerpvisie te ontwikkelen op een open gebied aan de rand van de stad.

Fietsen door de bomen over brug uit cortenstaal

Fietsen door de bomen over brug uit cortenstaal

12-09-2019 Het Limburgse fietsroutenetwerk werd de voorbije maanden naar een nog hoger niveau getild. Letterlijk en figuurlijk. Na Fietsen door het Water – in Bokrijk - opende Toerisme Limburg Fietsen door de Bomen, een gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland. Het nieuwe fietspad ligt op het fietsroutenetwerk en bevindt zich vlakbij fietsknooppunt 272 aan het Pijnven, in Bosland, Hechtel-Eksel. Het ontwerp komt van de hand van De Gregorio & Partners Architecten in samenwerking met BuroLandschap.

81 resultaten gevonden