Doorzoek volledige site
26 oktober 2021

Tip Ton RE: De stoel waarin je niet stil hoeft te zitten, is nu verkrijgbaar in 100% gerecycled plastic

Illustratie | © Vitra

Toen de Tip Ton werd geïntroduceerd, betekende dat een compleet nieuw type stoel: helemaal van kunststof en eentje die ook nog kon kantelen. Samen met Edward Barber en Jay Osgerby heeft Vitra nu een versie van de stoel ontwikkeld die is vervaardigd van gerecycled plastic: de Tip Ton RE. Het hoogwaardige recyclingmateriaal is afkomstig van gerecycled huishoudelijk afval, met name gebruikte verpakkingen. Het gebruik van deze grondstof in plaats van primaire kunststoffen op petroleumbasis leidt tot 54% minder schadelijke uitstoot, met een aanzienlijke verlaging van het primaire energieverbruik.

De naam Tip Ton is een verwijzing naar de kenmerkende tweeledige manier van zitten: vanuit een normale positie kan de Tip Ton een paar graden naar voren worden gekanteld, waar de stoel dan op zijn plaats blijft. De naar voren gekantelde stand, tot nu toe voorbehouden aan mechanische kantoorstoelen, zorgt ervoor dat het bekken en de wervelkolom recht komen te staan en zo worden de buik- en rugspieren aangespannen.

 

Ontworpen voor een circulaire economie

Voor de Tip Ton RE-stoel is 3,6 kg gerecycled polypropyleen nodig. Dit werd nog maar een paar maanden daarvoor in de woningen van Duitse consumenten gebruikt in de vorm van bijvoorbeeld shampooflessen of yoghurtbekers. Na gebruik belandde het via het ‘yellow bag’-recyclingprogramma in de spuitgietlijnen van Vitra. Na de scheiding van metalen en andere composietmaterialen wordt het plastic versnipperd, gereinigd en omgezet in hoogwaardig herbruikbaar granulaat. Met dit alternatief voor primaire kunststoffen op petroleumbasis wordt een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik bereikt.

 

Materiaal: Gerecycled kunststof

Afhankelijk van het type product en de vereisten, maakt Vitra gebruik van hoogwaardig kringloopmateriaal dat afkomstig is van recyclebaar huishoudelijk afval, met name gebruikte verpakkingen of industrieel afval. De natuurlijke tint van uit gerecycled huishoudelijk afval verkregen kunststof is donkergrijs (22 donkergrijs RE), doorspekt met kleine pigmentvlekjes. 

Lees hier meer over de Tip Ton RE.

GERELATEERDE DOSSIERS