Doorzoek volledige site
16 september 2010 | RUBEN WAGEMANS

Shortlist RIBA Stirling Prize: Vernieuwing Ashmolean Museum door Rick Mathers

Op 2 oktober wordt in Londen de RIBA Stirling Prize uitgereikt, één van de meest prestigieuze Britse architectuurprijzen. Zes gebouwen zijn in running voor de hoofdprijs. Vlaamsearchitectuur.be zal in een reeks ieder project kort toelichten. Deze week is het de beurt aan het vernieuwde Ashmolean Museum in Oxford door Rick Mather Architects.

Op 2 oktober wordt in Londen de RIBA Stirling Prize uitgereikt. De RIBA Stirling Prize is één van de meest prestigieuze architectuurprijzen van Groot-Brittanië. De prijs beloont 'het beste gebouw in Europa dat in Groot-Brittanië ontworpen of gebouwd is'. Ze is genoemd naar architect James Stirling en wordt jaarlijks uitgereikt door het Royal Institute of British Architects. Aan de prijs is een bedrag van £20.000 (bijna €24.000) verbonden. Kingspan fungeert als een van de sponsors van de wedstrijd.

Alle architecten die aangesloten zijn bij het RIBA komen in aanmerking voor de prijs. Ondertussen heeft men de shortlist voor RIBA Stirling Prize bekend gemaakt. Zes gebouwen zijn in running voor de hoofdprijs. Tot de architecten behoren klinkende namen als Zaha Hadid en David Chipperfield. Vlaamsearchitectuur.be zal in een reeks ieder project kort toelichten. Deze week is het de beurt aan het vernieuwde Ashmolean Museum in Oxford door Rick Mather Architects.

 

De voorgevel van het Ashmolean Museum in Oxford, ontworpen door Charles Robert Cockerell in 1845

Het Ashmolean Museum in Oxford is Engelands oudste, openbare museum. Het Victoriaanse gebouw werd in 1845 ontworpen door Charles Robert Cockerell en is sindsdien één van de paradepaardjes van de engelse museumwereld. Het oorspronkelijke gebouw werd echter veel te klein, waardoor een uitbreiding van de tentoonstellingsruimte noodzakelijk werd. Men wees het project toe aan architect Rick Mathers.


 

De uitbreiding vanuit bovenaanzicht

 

Rick Mathers heeft in de achtertuin van het Ashmolean Museum een glazen en betonnen ''box'' gebouwd, die de tentoonstellingsoppervlakte van het museum verdubbelt. De uitbreiding bevat zes verdiepingen, waarvan er zich één ondergronds bevindt. Die verdiepingen bieden plaats aan 39 nieuwe tentoonstellingsruimtes, een dakrestaurant, kantoren en een opleidingscentrum. Hoe groot het nieuwe gebouw ook is, het is niet zichtbaar via de straatkant. De oorspronkelijke gevels van Charles Robert Cockerell zijn namelijk intact gebleven. Wel heeft men de centrale inkomhal terug in gebruik genomen, nadat men jarenlang een zijdeur als ingang gebruikte. De transformatie van het Ashmolean Museum is dus vooral zichtbaar langs de binnenkant van het gebouw. Het heeft namelijk een heel complexe structuur. Rond een centrale traphal bevinden zich zes verdiepingen. Iedere verdieping heeft doorkijkjes of gangetjes naar de vorige of volgende verdieping. Op iedere plaats in het museum kan je dus een glimp opvangen van de vorige gallerij. Zo wil Rick Mathers voorkomen dat de bezoekers zich ''gevangen'' voelen in het museum.


 

Rond een centrale traphal bevinden zich zes nieuwe verdiepingen

 

 

Iedere verdieping heeft doorkijkjes naar vorige of volgende verdiepingenDe bezoeker mag niet het gevoel krijgen dat hij in het museum gevangen zit

Sponsor Kingspan zal op de avond van de prijsuitreiking gastheer zijn van enkele tafels tijdens het prestigieuze gala. Via Kingspan kan je als architect een plaats winnen aan één van die tafels. Meer informatie over deze wedstrijd volgt nog.