Doorzoek volledige site
16 augustus 2011 | TIM JANSSENS

51N4E werkt nieuw concept voor stedelijk museum uit

Het Brusselse architectenbureau 51N4E nam onlangs deel aan een internationale ideeënwedstrijd om het vrij klassieke Musée des Beaux-Arts in Lausanne een fris en modern toekomstperspectief te bieden. Hoewel het de hoofdprijs net niet in de wacht wist te slepen, werd de benadering van 51N4E wel interessant bevonden. Het stedelijke museum moet uitgroeien tot een 'museumpool' die de ambitie heeft om het stedelijke weefsel van een stad op structureel en visueel vlak te versterken.

Het Brusselse architectenbureau 51N4E nam onlangs deel aan een internationale ideeënwedstrijd om het vrij klassieke Musée des Beaux-Arts in Lausanne een fris en modern toekomstperspectief te bieden. Hoewel het de hoofdprijs net niet in de wacht wist te slepen, werd de benadering van 51N4E wel interessant bevonden. Het stedelijke museum moet uitgroeien tot een 'museumpool' die de ambitie heeft om het stedelijke weefsel van een stad op structureel en visueel vlak te versterken.

51N4E tracht de klassieke benadering van een museum te overstijgen. Het is deze dagen niet enkel een gebouw waar kunstwerken verzameld, bewaard en getoond worden, maar ook een publieke plaats die een zekere sociale functie heeft binnen de stedelijke context. Een museumgebouw is dus geen doel op zich, het is het begin van een sociaal-stedelijk proces. De mensenstromen binnen een stad spelen een grote rol bij de opvatting van het gebouw in z'n geheel. Een museum groepeert zoekt de interactie tussen de mensen in de stad en de bezoekers van het museum, zodat er sprake is van verregaande integratie.

Niet enkel het museumgebouw, maar vooral de museumsite in z'n geheel geeft een plaats het nodige karakter. 51N4E koos enerzijds voor een horizontale organisatie die het mogelijk maakt om het overzicht te bewaren, en anderzijds voor een asymmetrische benadering die de kracht en het potentieel van het moderne gebouw extra in de verf zet. Een museumsite bestaat bovendien uit meerdere aan elkaar geschakelde gebouwen die tegelijk autonoom zijn en deel uitmaken van het geheel, die dat geheel bovendien inbedden in de stedelijke context en die een verdere toekomstige uitbreiding mogelijk maken. Er is ruimte voor architecturale dialoog, er is geen sprake van een keurslijf waarbinnen de verdere uitbreidingen moeten passen. Continuïteit is de enige voorwaarde, lukraak juxtaposeren heeft ook geen zin.


    

51N4E bedacht met andere woorden een concept voor een museum dat evolutie toelaat en dat door z'n eigenlijke onbestemdheid uitblinkt in polyvalentie. De site is tegelijk erg georganiseerd en erg open en toegankelijk. 51N4E ziet het museum van de toekomst als een bestemming in en van de stad.

GERELATEERDE DOSSIERS