Doorzoek volledige site
26 januari 2021

Centre Pompidou in Parijs gaat vier jaar dicht voor renovatie

Illustratie | Pixabay

Het bekende Centre Pompidou in Parijs gaat vanaf 2023 vier jaar dicht voor restauratiewerken. Dat heeft minister van Cultuur Roselyne Bachelot bekendgemaakt in de Franse krant Le Figaro. Het door de Britse architect Richard Rogers en de Italiaanse architect Renzo Piano ontworpen Centre Pompidou, dat ingehuldigd werd in 1977, is een van de belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld.

Centre Pompidou, onder Parijzenaren beter bekend als Beaubourg, is het meest gekend omwille van zijn binnenstebuiten gekeerde esthetiek, waarbij de technieken zoals de ventilatiekanalen en roltrappen aan de buitenzijde van het gebouw zichtbaar zijn gemaakt. Renzo Piano omschreef Centre Pompidou zelf ooit als ‘stedelijk speelgoed’. Het gebouw is hét voorbeeld van de high-techbeweging die furore maakte in het Verenigd Koninkrijk eind jaren zestig.

Door de technieken naar de buitenkant te brengen, zijn de binnenruimtes heel flexibel en makkelijk aanpasbaar. Toch kon het radicale ontwerp niet iedereen bekoren en werd Beaubourg ooit als de schande van Parijs omschreven.  

Vandaag zijn heel wat elementen van het gebouw aan vervanging toe, zoals het HVAC-systeem, de roltrappen en liften. Er zal ook asbest uit het gebouw verwijderd worden.

Volgens minister Bachelot is een tijdelijke sluiting van het museum de beste keuze. "Er lagen twee opties op tafel: ofwel werd het centrum opgeknapt terwijl het open bleef, ofwel komt er een volledige sluiting. Ik koos voor het tweede omdat het minder lang blijkt te duren en het wat goedkoper is", klinkt het.

De restauratiewerken zullen eind 2023 aanvatten en zullen vier jaar duren. Het centrum heropent normaal gezien begin 2027, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS