Doorzoek volledige site
10 januari 2018

Welke dakbedekking kies je? Bitumen of EPDM?

Op het vlak van dakbedekking is er de laatste decennia veel vooruitgang geboekt. Naast de klassieke bitumen-dakbedekking bestaan er tal van alternatieven, zoals EPDM-rubber, een kunststof dakbedekking. Derbigum legt bitumen en EPDM eens naast elkaar voor een grondige vergelijking. Welke voordelen bieden deze bouwmaterialen nu juist?

Kunststof dakbedekking: EPDM

EPDM is een verzamelnaam voor synthetische rubbers die ethyleen, propyleen en dieen monomeer als kernbestanddelen hebben. De ene EPDM-folie is de andere niet, maar over het algemeen geldt dat EPDM niet zal scheuren of barsten bij langdurige blootstelling aan de zon.

EPDM-folie kan koud geplaatst worden met lijm, wat handig is voor de bouwprojecten van doe-het-zelvers. Het is goedkoper dan veel andere materialen, al is de kwaliteit van EPDM niet altijd even hoog. Durf daarom te vergelijken!

Een laatste voordeel van EPDM is dat het weinig ecologische impact heeft en op milieuvriendelijke manier gerecycleerd kan worden.

 

Bitumineuze dakbedekking

Bitumen-dakbedekking kent iedereen wel. In de volksmond wordt het vaak roofing genoemd. Het product gaat al lang mee en heeft een stevige reputatie opgebouwd. Bitumen beschermt je dak tegen weer en wind, maar kan ook perfect dienen als basis voor een daktuin of -terras. Het is meer dan stevig genoeg om zonnepanelen op te plaatsen.

Bitumineuze dakbedekking van Derbigum is met zijn drie of vier millimeter dikker dan andere materialen, waardoor het aanzienlijk langer meegaat. De bewezen levensduur van een bitumen-dak van Derbigum bedraagt 30 jaar, met een verwachte levensduur van wel 40 jaar. Het vraagt bovendien nauwelijks onderhoud en is honderd procent recycleerbaar.

Traditioneel wordt bitumen-dakbedekking gevlamlast, maar het kan evengoed mechanisch bevestigd worden. En een van de grote voordelen van EPDM – dat het koud gelijmd kan worden – is ook van toepassing op bitumen.

 

Het oordeel?

EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht. Bitumen, met zijn lange bewezen levensduur en grote sterkte, is daarom een blijver.

GERELATEERDE DOSSIERS